abonneren

Nigeriaanse scammers maken overstap naar Web 2.0

Nigeriaanse oplichters hebben een nieuw werkterrein: sociale netwerksites. Dat schrijft het gratis dagblad De Pers. De criminelen hacken profielen op Facebook, Hyves of LinkedIn door met trucs wachtwoorden te achterhalen. Vervolgens nemen ze het gehackte profiel over en vragen in e-mails aan hun ‘vrienden' om geld, bijvoorbeeld om een nieuwe auto te kopen of een vliegticket te betalen. Het verstuurde geld komt natuurlijk nooit terug.

Tegenover De Pers zegt het ook in Nederland populaire LinkedIn geen last te hebben van deze trucs. "Maar je moet natuurlijk nooit je wachtwoord versturen via internet," aldus de woordvoerster.

Helemaal nieuw is het misbruik van het sociale web niet. In april werd reeds de klassieke versie van de Nigeriaanse scam op LinkedIn gesignaleerd. Bij deze vorm van spam wordt de ontvanger een vette financiële worst voorgehouden, mits hij of zij eerst even een klein bedrag wil voorschieten voor gemaakte kosten. De scammail werd verstuurd als LinkedIn-uitnodiging en er hing een bonafide ogende profielpagina aan vast.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: