abonneren

Nieuwste versie ZoneAlarm gedraagt zich als malware

Gebruikers van de bekende firewallsoftware ZoneAlarm zijn bij de meest recente software-update onaangenaam verrast. Het programma vertoont malware-achtige trekjes.Het draait allemaal om het onderdeel MailFrontier, dat bij de update naar versie 7.0.337ongevraagdwordt meegeïnstalleerd.
Dat onderdeel nestelt zich met een extra werkbalk en een aantal mappen in programma's als Outlook en Live Mail Desktop, die daardoor behoorlijk trager worden.

Het maakt daarbij geen enkel verschil of u al een spamfilter hebt; een mogelijkheid tijdens de installatie aan te geven of u het extra onderdeel wenst, ontbreekt geheel. Behalve dat het een zware wissel trekt op de mailprogramma's, belast het nodeloos uw gehele systeem. Zelfs nadat u het mailprogramma hebt afgesloten, blijven onderdelen van MailFrontier in het geheugen achter.

Behalve brutaal is de nieuwste versie van de software verre van stabiel, zo ondervonden vele gebruikers die daarover hun grote ongenoegen spuien op het ZoneAlarm forum. Of dat allemaal nog niet erg genoeg is, blijkt er geen fatsoenlijke "uninstaller" voor het gewraakte MailFrontier te worden meegeleverd. Het daarvoor benodigde programma is er wel, maar vraagt tijdens het uitvoeren naar de locatie van een bepaald log-bestand. Dat bestand moet u dan wel eerst lokaliseren. Voor wie er snel vanaf wil hebben we hier een kant-en-klare oplossing. Klik met de rechter muisknop en kies Doel opslaan als..., met als locatie het Bureaublad. Vanaf daar kunt u het uitvoeren door te dubbelklikken. Sluit uw mailprogramma wel eerst af, anders werkt het niet.

Wat Check Point, de maker van ZoneAlarm, bezielt om de tot nu toe populairste firewall dit soort nare eigenschappen te geven, is een volstrekt raadsel. Wij raden u af om, als u nog werkt met een oudere versie, de update uit te voeren tot de softwarefabrikant tot inkeer komt. Goede gratis alternatieven zijn er genoeg, bijvoorbeeld GhostWall Firewall, PC Tools Firewall Plus, Comodo Personal Firewall of Jetico Personal Firewall.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: