abonneren

Nieuwe zoekmachine Microsoft draait op open broncode

Microsoft was nooit een groot voorstander van open source-software. Zo kocht het eind 1997 Hotmail aan, dat draaide op FreeBSD. Microsoft wist niet hoe snel het FreeBSD eruit moest slopen en vervangen door Windows 2000. Ook in de jaren die volgden liet Microsoft blijken niet veel op te hebben met open source. Nu ziet het er naar uit dat de reus uit Redmond toch een andere koers gaat varen met zijn nieuwe zoekmachine Kumo - waarmee wederom de strijd met concurrent Google wordt aangegaan.

Afgelopen juli kocht Microsoft het bedrijf Powerset, dat een semantische zoekmachine (codenaam Kumo) aan het bouwen was (en nog steeds is). De engine hiervan is grotendeels gebaseerd op open broncode. Zo wordt de zoek-index gegenereerd via Hadoop, dat ook gebruikt wordt voor Yahoo!'s zoekmachine.

Toen Microsoft Powerset kocht, werden open source-bijdragen aan de zoekmachine tijdelijk stopgezet, maar in oktober gaf Microsoft toch het groene licht. Hoewel Microsoft in het verleden wel eerder iets met open source gedaan heeft, is dit de eerste keer dat het deze vorm van software ondersteunt bij een overgenomen bedrijf.

Kumo moet komende juni live gaan.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord