abonneren

Nieuwe Wii-firmware helpt consoles om zeep

Nintendo heeft gisteren een nieuwe firmwareversie uitgebracht voor hun succesvolle Wii-console. Het hoofddoel van firmware 4.2 is het blokkeren van een aantal bekende hackmethoden. Maar het lijkt erop dat Nintendo vooral onschuldige gamers treft met de update.Firmware 4.2 brengt, afgezien van eennieuwere versie van hetWinkelkanaal, geen verbeteringen met zich mee. De firmware lijkt vooral bedoeld om hackers een hak te zetten.
Zo worden bekende 'illegale' applicaties als The Homebrew Channel en DVDX na de firmwareupdate gewist. Het gat waar de bannerbomb-hack gebruik van maakte is gedicht en een installatie van BootMii wordt ongedaan gemaakt.

Met dat laatste lijkt Nintendo zich nu in zijn eigen voet geschoten te hebben. BootMii kan gezien worden als een alternatieve bios. Dit bios bevindt zich in een speciaal deel van het geheugen dat als boot2 bestempeld wordt. Bij het opstarten van de Wii wordt eerst boot1 geladen (rom), deze laadt boot2 (ram) en boot2 laadt het systeemmenu. Nintendo heeft met voorgaande firmwareupdates boot2 altijd met rust gelaten, maar met firmware 4.2 wordt boot2 vervangen door een nieuwe versie (boot2v4). Helaas leidt dit tot flink veel problemen.

De forums van Nintendo worden bedolven onder de berichten van gamers die sinds de firmwareupdate hun Wii niet meer kunnen gebruiken. Het betreft niet alleen bezitters van een gehackte Wii, maar evengoed bezitters van een ongemodificeerde Wii. Nintendo probeert het probleem onder het tapijt te schuiven door forumposts en comments te verwijderen.

Hackers verbazen zich niet over de problemen. Zij wijzen naar de code van Nintendo om boot2 te updaten. Deze zou zo buggy zijn, dat hij geregeld vastloopt. Als dit bij het updaten gebeurt, raakt de Wii onbruikbaar. Voor BootMii hebben de hackers zelfs hun eigen code geschreven, omdat ze geen gebruik durfden te maken van de instabiele Nintendo-code. Hoewel ze inmiddels firmware 4.2 ook alweer gekraakt hebben, roepen ze mensen toch vooral op niet te updaten om geen risico te lopen.

QJ.net

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: