abonneren

Nieuwe versie Internet 10.000 keer zo snel

Het klinkt als een één-april-grap maar dat is het niet: het Zwitserse onderzoeksinstituut CERN is bezig met de ontwikkeling van een nieuw netwerk (The Grid) dat maar liefst 10.000 keer zo snel is als de huidige breedbandverbindingen toelaten. Het netwerk zou ook geschikt zijn voor consumenten.CERN heeft in 1989 mede aan de wieg gestaan van het huidige internet, maar zoekt nu naar een waardige opvolger die de huidige tekortkomingen kan omzeilen. Onder deze tekortkomingen bevinden zich lage doorvoersnelheden en hoge kosten.
The Grid zou verbetering moeten brengen door middel van een doorvoersnelheid die 10.000 keer zo hoog ligt als de huidige waarden. Dit maakt compleet nieuwe technologieën mogelijk, zoals het verzenden van holografische beelden en videotelefonie met high definition beelden.

Hoewel dit soort claims als toekomstmuziek klinken, is CERN van plan deze zomer The Grid al in gebruik te nemen. Het nieuwe netwerk krijgt dan meteen een taak mee: het versturen van de enorme datastroom van de nieuwe Large Hadron Collider (LHC), het omstreden speeltje van CERN. Omdat de datastroom die dit apparaat genereert zo enorm is, kan er geen gebruik gemaakt worden van het normale internet om de data te versturen: CERN is bang dat het internet zal bezwijken onder de datalast. The Grid heeft hier geen last van: het gehele netwerk bestaat uit fiberoptische kabels en speciale, high-tech routers. Op dit moment zijn er al 55.000 werkende servers, CERN verwacht dat dit aantal binnen twee naar op 200.000 zal liggen. Deze servers bevinden zich niet alleen in Zwitserland, maar ook in Amerika, Canada, het Verre Oosten en andere plekken in Europa.

Volgens een projectleider binnen CERN zal The Grid een einde maken aan desktopopslag. Omdat het opslaan naar een online server ongekend snel is en vele malen veiliger dan het toevertrouwen van gegevens aan één fysiek opslagmedium, zal iedereen in de toekomst al zijn gegevens online hebben staan. Op dit moment hebben alleen studenten en researchers toegang tot The Grid. Of en wanneer consumenten en bedrijven gebruik mogen maken van het netwerk of van de technologie is nog niet bekend.

DailyTech

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: