abonneren

Nieuwe Trojan wijdverspreid

It-beveiliger NOD32 heeft een overzicht gemaakt van de meestvoorkomende malware van afgelopen maand. Meest opvallend is de nieuwe nummer één, Ani.Gen. Deze TrojanDownloader maakte zijn debuut in de top tien en was verantwoordelijk voor maar liefst 5 procent van alle bedreigingen. Daarmee was alleen de top vijf al goed voor bijna 14 procent van het totale aantal gespotte bedreigingen.

TrojanDownloader Ani.Gen richt zich specifiek op de nieuwste Windows-kwetsbaarheden in de manier waarop het besturingssysteem omgaat met ani-bestanden. Deze bestanden maken geanimeerde cursors mogelijk.

De top tien van april ziet er als volgt uit:

1. TrojanDownloader Ani.Gen 4,95%
2. Win32/PSW.Agent.NCC 2,85%
3. Win32/Pacex.Gen 2,21%
4. TrojanDownloader.Agent.AWF 1,80%
5. Win32/Perlovga 1,45%
6. Win32/Adware.Boran 1,30%
7. Win32/PSW.QQRob 1,27%
8. Win32/Nuwar.gen 1,18%
9. Win32/Netsky.Q 1,17%
10. Win32/Adware.Virtumode 1,14%

Perlovga staat op nummer vijf. Deze bedreiging komt steeds vaker voor en wordt gebruikt om gevoelige informatie van geïnfecteerde computers te verzamelen. Perlovga wordt op verschillende manieren verstuurd, onder andere via e-mail, FTP en P2P-toepassingen.

Oude bekende Netsky.Q, ook wel bekend als Netsky.P, lijkt op de weg terug. Deze worm verstuurt zichzelf als e-mailbijlage. Daarnaast wordt hij verspreid via peer-to-peer-netwerken. De Netsky-familie is hardnekkig en al meer dan een jaar aanwezig in de top tien, maar staat nu op nummer negen in deze lijst.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord