Nieuwe trend: geld lenen van je online vrienden

Het bekende gezegde "leen nooit geld aan een vriend" lijkt niet op te gaan voor online vriendschappen. Door de explosie aan sociale netwerken is het vinden van "vrienden" een stuk gemakkelijker geworden. En steeds meer mensen die geld nodig hebben stappen naar hun virtuele vrienden toe voor hulp.Er is blijkbaar een zodanig grote groep mensen die geld probeert te lenen bij online vrienden dat voor deze mensen speciale websites worden gelanceerd.
De Lending Club begon als een applicatie voor leden van het sociale netwerk Facebook, maar het werd zoveel gebruikt dat het een eigen website heeft gekregen.

Tot dusverre hebben de 15.000 leden van de Lending Club voor meer dan $1 miljoen aan leningen gegeven en ontvangen. De Lending Club claimt dat dat het betere rentes aanbiedt dan banken omdat ze de tussenpersoon weglaten. De site verdient geld door de commissie die ze vragen voor het regelen en faciliteren van de lening.

"Het is een manier om leningen te doen voordat banken het overnamen," aldus Renaud Laplanche, baas en oprichter van de Lending Club. "Mensen lenen aan mensen."

Leden kunnen tussen de $500 en $25.000 lenen. De mensen die geld uitlenen kunnen de profielen bekijken van de geldvragers om te zien wat hun hobby's en interesses zijn, wat hun opleiding is en wat voor werk ze doen. De site controleert of de leden werk hebben en een inkomen. Indien een lener het geld niet terugbetaalt, stapt de site naar creditkaartmaatschappijen en schakelt het deurwaarders in.

De Lending Club is niet de enige site die in het nieuwe gat in de markt is gesprongen. Ook Prosper heeft sinds zijn start in februari 2006 voor meer dan $85 miljoen aan leningen geregeld voor zijn 4000.000 leden. De gemiddelde lening bij Prosper bedraagt $6.000.

De mensen die een lening zoeken, hebben het geld nodig om verschillende redenen - om schulden af te betalen, een bedrijf te beginnen, een huis op te knappen of voor een bruiloft - en de meeste proberen om op de emoties te werken van de geldschieters. Het is niet ongebruikelijk dat mensen foto's van hun familie laten zien om aan te tonen hoe betrouwbaar of hoe zielig ze zijn.

Sommige verzoeken zijn vreemder dan andere. Een lid van de Lending Club wil geld om een recyclefabriek in Uganda te kopen en een ander lid heeft geld nodig om onderwaterfotograaf te kunnen worden.

Volgens Laplanche variëren de rentes op de Lending Club van 7,12 procent tot 17,86 procent. De gemiddelde rente ligt tussen de 7 en 13 procent. De commissie die de Lending Club vraagt ligt tussen de 0,75 procent en de 2 procent. De gemiddelde rente die Amerikaanse creditkaartmaatschappijen vragen ligt rond de 14 procent.

"Door de komst van het internet en vooral van sociale netwerken als Facebook is er geen rol meer voor de bank als tussenpersoon," zegt Laplanche. "Veel kan efficiënter gedaan worden en met minder bureaucratie en irritatie."

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: