Nieuwe tool laat je zoeken in alle bekende Snowden-documenten

Het is inmiddels meer dan 2 jaar geleden dat Edward Snowden het omvangrijke en grotendeels illegale spionageprogramma van de NSA aan het licht bracht. Sinds die tijd zijn er duizenden nieuwsberichten verschenen over onthullingen van de klokkenluider - misschien wel wat te veel. Een stel activisten heeft nu een tool uitgebracht waarin alle 'Snowden-docs' makkelijk te doorzoeken zijn.
De tool heet 'Snowden Document Search', en is te vinden via search.edwardsnowden.com. Op de site zijn een groot aantal documenten te vinden die Edward Snowden heeft vrijgegeven. Het gaat niet om álle documenten, maar alleen om de documenten waarvan uiteindelijk nieuws naar voren kwam.

Gedetailleerd zoeken

Via de site is te zoeken op bepaalde zoekwoorden (zoals "AIVD" of "PRISM"), maar je kunt ook zoeken per land, of landen die banden met elkaar hebben.

Glenn Greenwald

Het gaat om de documenten die in ieder geval door Glenn Greenwald zijn vrijgegeven. Dat is de journalist die destijds bij The Guardian werkte aan wie Edward Snowden de documenten gaf. Greenwald besloot de documenten niet in één klap allemaal openbaar te maken (zoals dat bij Wikileaks ging), maar om periodiek met nieuw nieuws te komen. Hoewel die methode ervoor zorgde dat het spionageschandaal niet in de vergetelheid raakte, maar ook dat er veel verwarring en onduidelijkheid over het NSA-programma ontstond. De 'Snowden Document Search' moet dat inzichtelijker maken.

Activisten

De tool is gebouwd door Courage, een activistische groep die opkomt voor klokkenluiders. De database is gemaakt in samenwerking met de 'Transparency Toolkit', die dergelijke tools maakt voor openbaarheid van overheden.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: snowden, glenn greenwald, snowden docs, snowden document search