abonneren

Nieuwe technologie zorgt voor grote kijkhoek bij lcd

Iedereen die wel eens achter een lcd-scherm gezeten heeft, weet dat de kijkhoek van deze schermen vaak een zwakke plek is. Een nieuwe techniek moet dit probleem eens en voor altijd oplossen en zorgen voor een goede kijkhoek vanuit elke hoek waaronder het scherm bekeken wordt.Twee Taiwanese onderzoekers, Wayne Cheng en Chic-Nan Wu, hebben een lcd-display ontworpen die ongeacht de kijkhoek een uitstekend beeld kan reproduceren. Het prototype maakt gebruik van een kleine camera naast het lcd-scherm die de bewegingen van de gebruiker volgt en de positie van de lcd-kristallen hierop aanpast.
Daardoor heeft het display altijd de best mogelijke beeldkwaliteit voor de positie van de gebruiker.

De onderzoekers willen de camera vervangen door een infraroodsensor die de ogen kan volgen. Een dergelijke techniek zou ook te gebruiken zijn in kleinere apparaten, zoals camera's en mobiele telefoons.

Het nadeel van de techniek is overigens duidelijk: het werkt alleen wanneer er maar één gebruiker achter het scherm zit. Voor hdtv's is de techniek dus niet bruikbaar: hier zitten vaak meerdere mensen achter de tv te kijken. De onderzoekers willen zich dan ook aanvankelijk richten op ziekenhuizen, waar doktoren en chirurgen altijd het beste zicht willen hebben op rontgenfoto's tijdens een operatie.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord