abonneren

Nieuwe Macbook amper te repareren

Apple maakt het in de nieuwe Macbook weer een stuk moeilijker om zelf reparaties uit te voeren. Dat blijkt uit een analyse van iFixit, dat de nieuwe roze laptop open schroefde. Apple gebruikt in het apparaat een nieuw soort schroef waardoor het bedrijf later kan zien of iemand zelf heeft lopen sleutelen aan zijn computer.

Dat is te lezen op de website van iFixit, dat de nieuwe Macbook een 1 geeft op het gebied van 'repareerbaarheid'.
 

Verbetering

De nieuwe MacBook werd vorige week gepresenteerd. Het gaat om een nieuwe variant van de bestaande laptops, maar met vooral aan de binnenkant een aantal aanpassingen. Zo heeft de nieuwe laptop meer werkgeheugen en een nieuwe Intel Skylake-processor.
 

Schroefjes

Maar het zijn de kleine schroefjes waarmee de onderdelen binnen de laptop vastzitten die een probleem vormen voor iFixit. Op de schroefjes zit namelijk een speciale coating die automatisch wordt gebroken als je probeert er een open te draaien. Je kúnt de schroeven dus nog wel opendraaien, maar Apple ziet het als dat gebeurt. En het is maar de vraag of de fabrikant je dan nog steeds helpt met reparaties...
 

Moeilijk

Apple maakt het al langer moeilijk om zijn apparatuur te repareren. In 2009 begon het bedrijf al met zijn eigen schroeven, de Pentalobes, die je alleen open kunt maken met speciaal gemaakte schroevendraaiers.

Overigens zijn de schroeven niet het enige dat de Macbook zo moeilijk te repareren maakt. De harde schijf en het werkgeheugen zijn vastgelast aan het frame, waardoor ze niet te vervangen zijn. Ook het scherm en de batterij zijn vrijwel niet los te maken. Dan blijft er maar weinig over om te repareren...

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Apple, Macbook, Ifixit