abonneren

Nieuwe Macbook Air is dunste ooit - maar heeft geen usb-poorten

Apple heeft een nieuwe MacBook gepresenteerd, de dunste netbook van het bedrijf ooit. Het apparaat is slechts 13,1 millimeter dik - een kwart minder dan de vorige 11" Air.

De nieuwe MacBook heeft een scherm van 12 inch, met een retina-scherm van 2,304 x 1,440 pixels. Daarnaast heeft een scherm geen randen aan de zijkant, zodat het scherm er een stuk groter uitziet.

De nieuwe MacBook heeft geen ventilator, en is daarom extra dun. Ook zit er een grotere accu in, zodat die nu wel 9 uur meegaat.

Vernieuwde trackpad

Apple heeft de MacBook ook een nieuwe trackpad gegeven, die Force Touch heet. Die heeft als unieke feature dat hij kan voelen hoe hard je met je vingers op het touchpad drukt. Ook kunnen ontwikkelaars de diverse niveau's van druk gebruiken voor speciale acties. Zo kun je harder drukken op de adresbalk in Safari (op OS X Yosemite) om een adres meteen te bookmarken of uit je geschiedenis te verwijderen.

Nieuwe connector nodig

De nieuwe MacBook is zo dun, dat hij uit zichzelf geen aansluitingen krijgt. Je vindt er dus geen HDMI-poort op, geen usb-poorten, geen sd-kaart-slot... In plaats daarvan heeft Apple een speciale connector (van 89 euro) aan de MacBook gehangen. Daar kun je vervolgens vga, hdmi of usb op aansluiten. Hoewel dat veel ruimte bespaart, betekent het wel dat Apple zijn laptop nog verder afsluit van alle standaarden en gebruikers echt in zijn eigen wereldje probeert te slepen. Of dit een praktische oplossing is, is maar sterk de vraag.

Specs

Aan de binnenkant heeft het apparaat een grafische kaart van Intel HD (Graphic 5300) en een dualcore-processor van 1,1 GHz. De nieuwe Macbook heeft 8 GB aan werkgeheugen, en een ssd van 265 gigabyte. Het is overigens mogelijk om een sterkere processor te kopen van 1,2 GHz.

Het apparaat ligt vanaf 10 april in de winkel, met een startprijs van 1,449 euro. De duurdere variant, van 1,2 GHz en 512 GB ssd, kost 1,799 euro.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: