abonneren

Nieuwe Logitech muizen doen het ook op glas

De laatste jaren zijn muizen op steeds meer verschillende oppervlakten inzetbaar geworden: van steen (denk: aanrecht, of marmeren tafel) tot vloerbedekking of hout, bijvoorbeeld een picknicktafel in het park. Alleen glas en glanzende oppervlakken, dat bleef voor de meeste muizen een onmogelijke ondergrond. Tot nu, met dank aan Logitech. Logitech introduceert deze maand twee muizen met Logitech Darkfield Laser Tracking. Hiermee is, aldus de Zwitserse muizenfabrikant, een probleemloze werking op vrijwel alle oppervlakken mogelijk, inclusief een glazen ondergrond en een glanzend oppervlak.

Dat er een enorme markt voor de twee muizen is, staaft Logitech met een onderzoek waaruit blijkt dat veertig procent van alle huishoudens één of meerdere glazen oppervlakken in huis heeft. In combinatie met de toenemende populariteit van laptops betekent dit concreet dat mensen steeds vaker in contact komen met ‘moeilijke' oppervlakken en dus ergens anders moeten gaan zitten.

Hoe werkt Darkfield dan? De standaard laser tracking technologie is sterk afhankelijk van de mate waarmee de muissensor details op een oppervlak kan waarnemen. Hoe meer onregelmatigheden er zichtbaar zijn, hoe makkelijker het wordt voor de sensor om referentiepunten te herkennen. Hiermee kan de beweging van de muis accuraat berekend worden. Dit is echter niet mogelijk wanneer een oppervlak volledig vlak en glanzend is, zoals glas. Hierop kan de lase muis niet genoeg details registreren.

Om beweging op glas te registreren (minimale dikte: 4 mm), benut Logitech Darkfield een sensor die microscopisch kleine deeltjes en krassen detecteert. Het totale oppervlak zelf blijft grotendeels buiten beschouwing. Vergelijk het met de manier waarop onze ogen tijdens een heldere nacht functioneren. De sensor van de muis ‘ziet' het schone gebied van een glazen oppervlak als een donkere achtergrond met heldere stippen: stofdeeltjes. De sensor vertaalt de beweging van de stippen naar algehele beweging, de beweging van de muis.

De Performance Mouse MX (€ 99,99) en de Anywhere Mouse MX (€ 79,99) zijn vanaf deze maand verkrijgbaar.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: