abonneren

Nieuwe JPEG XR-formaat uit de koker van Microsoft?

In maart van dit jaar heeft Microsoft zijn nieuwe bestandsformaat voor foto's geïntroduceerd: HD Photo. Het bestandsformaat belooft een betere beeldkwaliteit, een hogere compressie en speciale digitale camera-features. Het formaat is nu ook voorgelegd aan de JPEG-groep.De JPEG-groep standaardiseert fotoformaten en is het meest bekend vanwege het jpeg-beeldformaat. Microsoft wil graag dat de JPEG-groep de HD Photo-standaard goedkeurt, waarna het formaat bekend gemaakt zal worden onder de naam "JPEG XR".
De standaardisering is belangrijk voor Microsoft: het wordt dan eenvoudiger om het formaat te laten ondersteunen door fabrikanten van digitale camera's, printers, monitoren en software. Microsoft snapt dat het nieuwe bestandsformaat alleen kans van slagen heeft als het geen geld kost en stelt het formaat daarom royalty-free ter beschikking.

De deadline voor het inzenden van het formaat is oktober 2007, waarna het een jaar kan duren voor het formaat is goedgekeurd en gepubliceerd. Veel JPEG-leden zijn huiverig voor een formaat dat uit de koker van Microsoft komt. Het bedrijf zou niet bekend staan om zijn open samenwerking met andere fabrikanten. Hopelijk kan de royalty-free-belofte de leden alsnog over de streep trekken.

Digital Trends

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie