abonneren

Nieuwe generatie cybercriminelen

McAfee heeft zojuist een onderzoek afgerond naar cybercriminaliteit. Daaruit blijkt dat een nieuwe generatie cybercriminelen voor het serieuze werk wordt klaargestoomd door de internationale internetmaffia.
Daarbij worden rekruteringsmethoden gebruikt die doen denken aan de tactieken van de Russische KGB op het hoogtepunt van de koude oorlog.

In het rapport van McAfee, samengesteld op basis van informatie afkomstig van gespecialiseerde online-misdaadbestrijdingsteams uit Europa en de Amerikaanse FBI, wordt uiteengezet hoe scholieren en topstudenten aan gerenommeerde universiteiten door criminele organisaties worden benaderd en vervolgens een complete opleiding krijgen voor hightech illegale activiteiten op grote schaal. Boor het ronselen van die  nieuwe generatie hackers en virusprogrammeurs te ronselen bedient de georganiseerde misdaad zich van KGB-achtige tactieken.

Het onderzoek laat zien hoe technisch getalenteerde tieners al op zeer jonge leeftijd - in sommige gevallen pas 14 jaar - worden aangetrokken tot cybercriminaliteit door onder andere de sterrenstatus van succesvolle hackers. Sterrenstatus?  Jawel: binnen hacking community's hebben bekende hackers de status van popsterren. Gespecialiseerde forums die bedoeld zijn voor uitwisseling van informatie over beveiligingsrisico's, worden ook gretig gebruikt voor publicatie van trucjes uit de duistere zijde van het spectrum. Soms worden tips gegeven die niet anders kunnen worden omschreven dan in potentie crimineel van aard.

Ook het vooruitzicht van snel verdiend geld zonder de risico's van traditionele vormen van criminele activiteit is aanlokkelijk.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord