abonneren

Nieuwe generatie Bluetooth: Low Energy

Er is een nieuwe versie van de Bluetooth draadloze communicatie-specificiaties Versie 4. Hiermee is een nieuwe low-energy-uitvoering toegevoegd, die een hele nieuwe reeks toepassingen mogelijk maakt met goedkope, draadloze apparaten. Een low-energy bluetooth-apparaat kan voor jarenlange bluetooth-communicatie volstaan met de energie van één knoopcel.Dit wordt bekend gemaakt door de Bluetooth Special Interest Group (SIG) een samenwerkingsverband van de belangrijke bedrijven in de elektronicaindustrie die de bluetoothstandaarden beheren.
Met de nieuwe low-energy uitvoering van bluetooth, worden nieuwe toepassingen mogelijk in producten voor de gezondheidszorg, sport en fitness, beveiliging en home-entertainment. Dit door het toepassen van kleine producten en sensoren met de nieuwe bluetooth-communicatie met een knoopcel als energievoorziening.

Zo wordt het mogelijk draadloos lichaamsfuncties te meten en bewaken met zogenaamde telehealt-producten. In de home entertainment moet men denken aan mobiele apparaten als headsets en afstandsbedieningen, horloges etc.

De nieuwe bluetooth-standaard is heel kort samengevat een laag energieversie van de bestaande V3.1 uitvoering. Heeft een snelheid van 1 Mbps en gebruikt ook de 2,4 GHz band. De maximale afstand is 100m. De low-energy verbindingen zijn bedoeld als één op één verbindingen.

De low-energy communcatie kan worden gebruikt in combinatie met de bestaande klassieke bluetooth-hardware mits er een nieuwe protocolstack wordt geladen. Zo kan de functionaliteit van bestaande apparatuur worden uitgebreid tot de low energy verbindingen.

Producten met de nieuwe low-energy bluetooth zijn nog niet beschikbaar maar zullen in de loop van het komende jaar verschijnen.

Eerder dit jaar werd al Bluetooth V3.0 uitgebracht die ad-hoc bluetooth-verbindingen via wifi mogelijk maakt. De nieuwe Versie 4 standaard omvat de voorgaande standaarden. In hoeverre de diverse bluetooth-toepassingen zullen kunnen samenwerken zullen we moeten afwachten.

Bron: Bluetooth SIG.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: