abonneren

Nieuwe features OS X Snow Leopard onthuld

Snow Leopard, de opvolger van het huidige Mac OS X 10.5 (Leopard), krijgt meer dan alleen optimalisaties. Hoewel Apple van plan was een innovatiepause in te lassen, blijken er toch wel degelijk nieuwe functies in Snow Leopard te zitten.Hoewel Apple de focus blijft leggen op de optimalisaties van het besturingssysteemvoor multicore gpu- en cpu, zijn er een aantal nieuwe functies van Snow Leopard bekendgemaakt. Zo ondersteunt Snow Leopard nu geolocatie, dankzij de nieuwe CoreLocation api die we al van de iPhone kennen.
Ook wordt is er een multitouch-api in Snow Leopard opgenomen, zodat applicaties van derden deze techniek nu ook kunnen ondersteunen.

Als we de laatste developerversie als referentie mogen gebruiken, dan worden alle QuickTime Pro-functies gratis toegankelijk in Snow Leopard (QuickTime X). Ook wordt het complete printerdriverpakket niet meer standaard op de harde schijf geïnstalleerd. Bij het aansluiten van een nieuwe printer wordt de driver automatisch van het internet geplukt via Software Update. Dit lijkt triviaal, maar het bespaart wel enkele gigabytes aan schijfruimte.

De serverversie van Snow Leopard biedt betere ondersteuning voor Sun's opensource ZFS-bestandssysteem. In OS X 10.5 wordt alleen de read-only-modus ondersteund, in Snow Leopard is het bestandssysteem gewoon lees- en beschijfbaar. De ZFS-schijven duiken nu ook op in Disk Utility, waardoor een hoop omslachtige command line-operaties niet meer nodig zijn.

De grootste verbeteringen zitten hem echter inderdaad in de snelheids. Snow Leopard ondersteunt gpgpu dankzij OpenCL en multicore-cpu's dankzij GrandCentral. 64-bit processoren worden ook als zodanig aangestuurd. Finder krijgt een nieuwe interface en alle Apple-applicaties zijn herschreven in de nieuwe Cocao-omgeving.

De introductiedatum voor Snow Leopard is nog niet bekend; vermoedelijk krijgt het besturingssysteem de versienummer 10.6 mee.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: