abonneren

Nieuwe eBay-site helpt mensen in arme landen

eBay, de grootste online veiling- en betalingsdienst ter wereld, lanceert deze week de nieuwe website MicroPlace. Particuliere investeerders kunnen op MicroPlace microkredieten aanbieden aan mensen in arme landen om zodoende de lokale omstandigheden te verbeteren.Een investeerder kan op MicroPlace al een microkrediet afsluiten voor $100. Dit lijkt weinig, maar deze microkredieten stellen de ontvanger in staat om op eigen benen te staan. Een ontvanger kan door het microkrediet loon ontvangen voor zijn werk, geld sparen, zichzelf verzekeren tegen risico's of investeren in een eigen zaak.
Microkredieten zijn een goede manier om gewone burgers te helpen in landen waar het bankwezen en de economie niet goed functioneren.

Op dit moment zijn de belangrijkste verstrekkers van microkredieten nog financiële instellingen en rijke investeerders. Zij verstrekken microkredieten aan kleine zelfstandigen in meer dan 100 landen. Microkredieten staan nu volop in de belangstelling doordat Prinses Maxime ze promoot en doordat de econoom Muhammad Yunus voor zijn Grameen Bank de Nobelprijs voor de Vrede won. Door het internet is het verstrekken van microkredieten niet alleen maar voorbehouden aan grote financiële instellingen en investeerders, maar kan ook de ‘gewone man' een steentje bijdragen.

De oprichter en manager van MicroPlace is Tracey Pettengill Turner. Zij heeft in 1998 in Bangladesh gewerkt bij de Grameen Bank. In 2006 verkocht ze haar MicroPlace aan eBay.

De microkredieten die MicroPlace verstrekt worden tussen de twee en vier jaar afbetaald. De opbrengst ligt tussen de 1,5 en 3 procent. Dit is niet veel, maar als investeerder moet je vooral geïnteresseerd zijn in het verstrekken van microkredieten om arme mensen te helpen en niet om snel rijk te worden.

Microkredieten kunnen via eBay's PayPal-betalingssysteem gedaan worden, of via een gewone bankrekening. Investeerders betalen geen toeslagen, commissies of andere kosten.

eBay's Microplace is niet de enige online verstrekker van particuliere microkredieten. Vergelijkbare sites zijn Kiva.org, Finca International en Accion International.


Website: www.microplace.com

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord