abonneren

Nieuwe Buma-tarieven leiden tot woede en onbegrip

Buma maakte vorige week nieuwe tarieven bekend voor het embedden van muziek in websites. De tarieven zijn zo hoog, dat vrijwel geen enkele kleine site dit kan betalen. Het CDA en de organisatie Bits of Freecom hebben inmiddels al kritisch gereageerd.Buma/Stemra wil vanaf 2010 licentiegeld heffen op embedded muziek. Dit geldt niet alleen voor commerciële websites, maar ook voor normale weblogs en zelfs Hyves-pagina's. Het CDA is van mening dat Buma/Stemra te ver is doorgeschoten en stelt kamervragen.
Zo stellen de CDA-kamerleden: "Veel kinderen met een Hyves-pagina hebben zo'n fragmentje online staan om aan hun vrienden te laten zien waar ze van houden. Als Buma/Stemra dit echt van plan is, dan komen veel ouders voor een vervelende verrassing te staan." Ook het tariefmodel moet het ontgelden: "De regels zijn nog uit het stenen tijdperk. Ze gaan ervan uit dat je hetzelfde filmpje het hele jaar op je site laat staan."

Ook Bits of Freedom (BOF) snapt niets van de tarieven van Buma/Stemra. De organisatie roept Buma/Stemra op haar licentiemodel te herzien. Als Buma/Stemra doorzet dan betekent dat het einde van het embedded van muziek. Ook betekent het stap terug voor grote weblogplatformen, zoals Hyves, die uit voorzorg het embedden van media zullen afschaffen om niet in de problemen te komen. De BOF denkt ook dat muzikanten zelf getroffen worden door de regeling. Het embedden van muziek en muziekclips vormt een belangrijke manier van promotie, maar de hoge tarieven ontmoedigen dit gedrag.

Webwereld

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord