abonneren

Nieuwe beta Hitman Pro 3 verslaat Virtumonde-virus

Er is veel te doen over het Virtumonde-virus dat op dit moment een massale uitbraak beleeft. Gisteren meldde het bedrijf SpicyLemon nog dat er in Nederland minimaal een half miljoen computers besmet zijn - een cijfer dat gebaseerd is op het aantal keren dat een speciale verwijdertool bij SpicyLemon is gedownload. Die verwijdertool is een iets beperkte versie van de nieuwste Hitman Pro, 3.
De ontwikkelaars van Hitman Pro, het Hengelose Surf Right, hebben sinds gisteravond de beta van de complete Hitman Pro 3 vrijgegeven, om internetters zo een nog betere bescherming tegen Virtumonde (en uiteraard andere malware) te geven. De beta is inmiddels al bijna 3000 keer gedownload.

Hitman Pro 3 werkt met een bijzondere techniek voor het opsporen van virussen die door de meeste andere antimalware-makers niet gebruikt wordt. In het kort komt het erop neer dat het programma kijkt naar het gedrag van bestanden. Waar komt het gedrag vandaan, kan de gebruiker zien dat een bestand actief is, verstopt het bestand zich - al dit soort karakteristieken worden razendsnel bekeken en geanalyseerd. Die analyse levert een soort score op. Aan de hand van die score wordt vervolgens bepaald of er bij de centrale server van Hitman Pro 3 informatie over het bestand moet worden aangevraagd en of het bestand verwijderd moet worden.

Komt Hitman Pro 3 een onbekend bestand tegen, dan wordt dat geüpload naar de centrale server en daar ter plekke door een hele reeks verschillende virusscanners uitgebreid gescand. Bijzonder is dat Surf Right een eigen database heeft aangelegd van alle bestanden die horen bij de verschillende programma's van Microsoft, juist omdat onderdelen daarvan door virusscanners nog weleens voor een virus willen worden aangezien, de zogenaamde false positives. Deze eigen database garandeert dat nooit per ongeluk een Microsoft-bestandje verwijderd kan worden.

Snel is de nieuwe versie ook: waar Hitman Pro 2 (goed voor zeker 2,5 miljoen gebruikers) bekende producten als NOD32 Antivirus, Ad-Aware, Spybot S&D en Spy Sweeper automatisch installeerde en aanstuurde, installeert Hitman Pro 3 geen software op uw computer. Een totale scan zou met de nieuwe versie binnen tien minuten geklaard kunnen zijn.

Meer informatie over Hitman Pro 3 leest u hier. Ook de beta kunt u hier downloaden.

De versie van SpicyLemon is overigens net zo effectief. Het enige wat ten opzichte van de volledige Hitman Pro 3 versie ontbreekt is de
zogeheten expertfunctie, waarmee ervaren gebruikers zelf kunnen beoordelen of een bestand mogelijk schadelijk is. Malware vangen doet Spicy Lemons-versie verder even goed.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: