abonneren

Nieuwe Atom-chipset GN40 speelt geen blu-ray

Eén van de grootste vragen omtrent de komende GN40-chipset voor Intel Atom, is of de chipset in staat is full-hd-videomateriaal af te spelen. Intel heeft nu eindelijk een officiële verklaring gegeven: de GN40 speelt alleen 1080p-materiaal met lage bitrate af, blu-ray wordt niet ondersteund.Dat Intel nu toegeeft dat de GN40 niet krachtig genoeg is voor het decoderen van blu-ray-materiaal, dat van een flink hoge bitrate gebruik maakt, is koren op de molen van nVidia. nVidia's Ion-platform kan dit namelijk wèl.

Dat de GN40 geen blu-ray-materiaal kan decoderen, betekent niet dat 1080p-materiaal onmogelijk is. Wanneer de bitrate laag genoeg is, kan de processor nog met het materiaal overweg. Voor internet hd-content zou de GN40 dus krachtig genoeg moeten zijn.

Nu moet wel gezegd worden dat er (nog) geen netbooks zijn die iets aan 1080p-weergave hebben; de meeste netbooks hebben een scherm met een verticale resolutie die niet boven de 800 pixels uitkomt. Voor nettops, de desktop-varianten van netbooks, kan het verschil tussen de GN40 en Ion wèl een beslissende rol spelen. Hier wordt namelijk gebruik gemaakt van een externe monitor.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie