}
abonneren

Nieuwe 3D-printer wordt spotgoedkoop

Er komt een nieuwe 3D-printer naar Kickstarter, die slechts een een paar honderd euro kost. Dat is veel goedkoper dan de huidige 3D-printers op de markt, die soms enkele duizenden euro's kosten.

De LittleDLPer, ontworpen door ontwikkelaar Brad Hill wordt zo'n goedkope printer. Volgens de maker moet het apparaat zo'n 360 euro gaan kosten. Daar zit dan nog geen projector bij, die nog een extra 227 euro kost. Alles bij elkaar heb je daarmee voor onder de 600 euro een werkende 3D-printer.

Ander systeem

Het prijsverschil met duurdere printers is het type systeem dat wordt gebruikt. Bij de meeste 3D-printers wordt gebruik gemaakt van het zogeheten fused deposition modeling, maar er zijn ook goedkopere printmethodes beschikbaar zoals DLP of SLA. Het verschil zit 'em dan in de kwaliteit van het eindresultaat: met inkjet-printen is het eindresultaat minder scherp dan bij een laserprinter, maar voor de meeste huis-tuin-en-keukenprints is het goedkope inkjet goed genoeg.

Mindere kwaliteit

De 3D-printer die Hill presenteert is gemaakt met zo'n goedkopere techniek. Daarbij is het eindresultaat van vooral gedetailleerde kleine modellen een stuk minder dan bij andere prints, maar fans van 3D-printen die niet te diep in de buidel willen tasten voor het speeltje hebben daar vast genoeg aan.

Open source

Het unieke van de LittleDLPer is niet eens de prijs, maar het feit dat de printer open source wordt. De broncode wordt openbaar gemaakt zodat ontwikkelaars hun producten makkelijk kunnen aanbieden. Ook moet de printer modulair worden. Daarmee wil de ontwerper het mogelijk maken om allerlei verschillende onderdelen uit de printer vervangbaar te maken, zodat je een wat accuratere projecter aan kan hangen of efficiëntere stroomvoorziening
Hill heeft al zo'n 50 prints gemaakt met zijn constructie, die 28 juni live moet gaan op Kickstarter.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: 3d-printer, littledlper

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI