abonneren

Nieuw supersnel geheugen van IBM in zicht

Het ziet er naar uit dat de nano-technologie zijn vruchten gaat afwerpen. De onderzoekslaboratioria van IBM maken bekend een stukje dichter bij de productie van het supersnelle racetrack-geheugen te zijn.

De op de nanotechnologie gebaseerde ontwikkeling van supersnel computergeheugen, is zes jaar in het conceptuele stadium geweest. Nu komt IBM dichter bij de realiteit door de eerste prototypen te ontwikkelen. De theorie heeft men nu inmiddels onder de knie, de problemen worden nu dan ook praktischer van aard.

Het nieuwe soort geheugen kan onze wereld flink veranderen. Het gebruik van laptops, smartphones en andere mobiele apparaten zal niet meer te vergelijken zijn met nu. Er zal 100 keer zoveel opslagruimte beschikbaar zijn dat ook nog eens vele malen sneller te benaderen is. Ook is het energiegebruik aanzienlijk lager waardoor een acculading goed wordt voor weken in plaats van dagen of uren.

Het nieuwe geheugen zal ook een rol spelen in desktopcomputers en servers, waar het de toegang tot data flink zal versnellen. Op termijn zal het racetrackgeheugen zowel ram- als flash-geheugen vervangen en zelfs de conventionele harde schijven.

Het racetrackgeheugen beweegt de gegevens automatisch naar de plaats waar het gebruikt wordt, waardoor het sneller toegankelijk is. Het wordt racetrack genoemd, omdat het geheugen magnetische bits langs dunne nanodraden verplaatst. Deze nanodraden zijn 1000 keer dunner dan een haar. De data wordt opgeslagen in magnetische gebieden die domeinen genoemd worden. Door het gebruik van de spin van elektronen, verplaatst het racetrackgeheugen de domeinen met honderden kilometers per uur over de nanodragen en laat het precies op de juiste plaats stoppen. Zo kunnen enorme hoeveelheden data worden opgevraagd in extreem korte tijd.

Nu de ontwikkelingen in de fase zijn beland waarop het er op aankomt hoe je het geheugen moet produceren, is het volgens de ontwikkelaars alleen nog maar een kwestie van kosten. Hoe meer er in productiemiddelen en technologieĆ«n geĆÆnvesteerd wordt, hoe sneller de ontwikkeling gaat. Toch zullen we nog wel een aantal jaren moeten wachten voordat we de eerste producten met racetrackgeheugen in handen hebben.

Via: Cnet.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: