abonneren

Nieuw logo: HD Ready 1080p

Sinds kort is er een nieuw logo voor beeldschermen die 1080p-materiaal kunnen weergeven: HD Ready 1080p. Net als het vorige HD Ready-logo moeten schermen aan een aantal eisen van de EICTA (de instantie die achter dit logo zit) voldoen.Allereerst moet het schermen over een minimale resolutie beschikken van 1080 bij 1920 pixels. Meer pixels mag dus ook. Ook dient het scherm een film opgenomen in 1080p weer te kunnen geven met een verversingsfrequentie van 24, 50 of 60 Hz.
Belangrijk te vermelden is dat het scherm zich minimaal aan de herhalingsfrequentie van het bronmateriaal dient te houden. Ook geldt hierbij: hoger mag ook. Daarbij is het HD Ready 1080-logo strenger dan het ‘oude' Full HD-logo.

De vastgelegde beeldverhouding is, net als bij HD Ready, 16:9. En om de blu-ray of hd-dvd-speler te kunnen aansluiten, moet er minimaal een hdmi- en / of dvi-ingang beschikbaar zijn. Logischerwijs dient het scherm het hdcp-protocol ondersteunen.

Helaas heeft de EICTA een paar steken laten vallen. De instantie stelt namelijk geen eisen aan de ondersteuning van de nieuwe digitale audioformaten: Dolby Digital Plus, DD True HD en DTS HD. Deze formaten met hoge bitrate worden namelijk alleen ondersteund door hdmi versie 1.3 en die is niet verplicht. Jammer.

De tweede steek die de EICTA heeft laten vallen zien we bij de gestelde eisen aan de verwerking van het 24 Hz beeldmateriaal. Een aantal schermen rekent dit materiaal omhoog naar 60 Hz, omdat dit de interne frequentie is van het apparaat. Dit is toegestaan. Het resultaat is echter dat het beeld gaat schokken (judder). Er zijn wel schermen die dit goed doen door het beeld verder door te rekenen naar 72 Hz. Vaar dus niet blind op dit nieuwe logo bij de aanschaf van een nieuw 1080p-scherm.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: