abonneren

Nieuw Google-algoritme herkent 'scenes' in afbeeldingen

Googles afbeeldingen-zoeker is een heel stuk slimmer geworden door een nieuw algoritme van de zoekgigant. Daarmee kan Google niet alleen herkennen wat voor voorwerp er op de afbeelding staat, maar er zelfs een scene over beschrijven. In plaats van "iets groens" kan Google je nu vertellen dat een afbeelding "een buitenmarkt met shoppende mensen" heeft.
Google deed zijn nieuwe zoeksysteem deze week uit de doeken. Het onderzoek werd uitgevoerd door Google, in samenwerking met wetenschappers van de Stanford Universiteit in Amerika.

Onderzoek

Opvallend is dat de nieuwe afbeeldingenzoeker in de eerste plaats niet is gebaseerd op algoritmen - in tegenstelling tot de meeste andere Google-producten. In plaats daarvan gebruikt de image search gigantische hoeveelheden data die het heeft verzameld via onderzoek.

Aspecten

Het netwerk kan afbeeldingen herkennen op verschillende aspecten. Zo worden mensen of dieren los gezien van de achtergrond, en kan het algoritme via kleuren herkennen wat er op de afbeelding staat. Ook kan het algoritme zelf 'tellen', zodat het kan vertellen hoeveel voorwerpen er op een foto staan.

Niet perfect

Toch zegt Google zelf ook dat het algoritme nog verre van perfect is. Toen het bedrijf proefpersonen liet kijken naar de software, waren de resultaten niet helemaal goed. De proefpersonen moesten de correctheid van het algoritme een cijfer van 1 tot 4 geven, maar dat kreeg uiteindelijk een gemiddelde van slechts 2,5. Er is voor Google dus nog veel werk aan de winkel.

Ook is er nog heel wat kritiek op dergelijke computerprogramma's. Zeker in een tijd van complete surveillance kan een alles herkennend algoritme een groot risico vormen voor de privacy.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Google Afbeeldingen, google image search

Nieuws headlines

Laatste reactie