abonneren

NEX-5

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Sony zet een gedurfde stap door de micro-four/thirds camera’s van Panasonic en Olympus te bevechten met de NEX-5, een compacte systeemcamera die zonder objectief zelfs in uw borstzak past.

Olympus zette met de PEN de eerste stap naar compacte camera’s met spiegelreflexaspiraties. Inmiddels hebben ook Panasonic, Samsung dit voorbeeld gevolgd. Sony’s entree in de markt voor compacte systeemcamera’s is opvallend: de body van de camera is nauwelijks groter dan die van een compactcamera, waardoor het meegeleverde 18-55mm-objectief buitenproportioneel groot lijkt. Aanvankelijk ervaren we NEX-5 dan ook als ‘uit balans’, maar dit gevoel verdwijnt na een korte gewenningsperiode.`

De NEX-lijn maakt gebruik van de nieuwe E-mount, die niet rechtstreeks compatibel is met Sony/Minolta’s AF-mount. Wel bestaat er inmiddels een adapter. Op dit moment zijn er twee objectieven met E-mount beschikbaar. Naast de 18-55mm-lens (f3.5-f5.6) levert Sony ook een 16mm f2.8-pancake, die een stuk platter is. Later dit jaar volgen er extra objectieven. De overbekende 1,5x cropfactor geldt overigens ook voor de NEX.

Uiteraard maakt Sony voor de NEX-5 gebruik van beeldstabilisatie, maar in tegenstelling tot bij de Alpha-serie is er gekozen voor stabilisatie in het objectief, in plaats van in de body. Dit verklaart mede het kleine formaat van de NEX-5. Ook is er een antistofsysteem aanwezig. Een ingebouwde flitser ontbreekt, maar een bescheiden, inklapbare opzetflitser wordt door Sony standaard meegeleverd. Wie geen behoefte heeft aan een flitser kan het flitsschoentje ook gebruiken voor de optionele optische zoeker of stereomicrofoon.

De NEX-5 heeft een beperkt aantal knoppen op de body. Sommige knoppen krijgen per situatie een andere betekenis, maar dit wordt duidelijk op het haarscherpe lcd-scherm weergegeven. Dit lcd-scherm is overigens kantelbaar, wat het fotograferen onder vreemde hoeken eenvoudiger maakt. De bediening van de camera vereist enige gewenning, maar is niet eens zo onlogisch. Uiteraard zijn alle gebruikelijke standen (P, A, S, M, iA, Scene en de Sony-eigen Anti-shake en Sweep Panorama) aanwezig. Grappig is dat in de iA-stand (Intelligent Auto) het mogelijk is de achtergrond met het draaiwiel te vervagen, een Jip-en-Janneke-interpretatie van het wijzigen van het diafragma.

Het kloppende hart van de NEX-5 bestaat uit de Exmor HD-sensor en de BIONZ-processor. Dit tweetal staat garant voor een geweldige beeldkwaliteit en snelle beeldverwerking. Zo flitst de camera probleemloos zes foto’s achter elkaar bij weinig licht om deze tot één foto te combineren (Hand-held Twilight). Een statief hebt u hierbij niet nodig. Sweep Panorama kennen we al van de eerder geteste DSC-HX5V: druk de knop ik, beweeg de camera langs de horizon en de NEX-5 maakt een perfecte panoramafoto. Bewegende onderwerpen worden netjes weggefilterd en naden zijn nagenoeg onzichtbaar. Nieuw is de mogelijkheid 3D-panorama’s te maken, maar voor het bekijken hiervan hebt u uiteraard wel een 3D-tv nodig. Verder is de processor snel genoeg om 7 beelden per seconde te schieten en kan de camera bij lastige lichtomstandigheden automatisch hdr-foto’s schieten, waarbij de belichting van de drie opnames tot 6 stops uit elkaar kunnen liggen.

Om nog even op de beeldkwaliteit terug te komen: foto’s zijn scherp, kleurrijk en ruisvrij, zelfs op 3200 iso – de hogere standen (6400 en 12800) zijn alleen bruikbaar voor noodgevallen. De NEX-5 kan zich meten aan de Sony Alpha 450 en dat is een groot compliment. Wie graag filmt met zijn camera heeft met de NEX-5 weinig te klagen, want de camera slaat beelden in full-hd avchd-formaat op. De autofocus is wat trager dan we gewend zijn van een echte camcorder, maar desondanks stukken sneller dan die op concurrerende systeemcamera’s.

De NEX-5 wordt geleverd met 16mm-pancake (€ 599), 18-55mm-lens (€ 649) of beide objectieven (€ 749). Voor € 100 minder koopt u de NEX-3. Deze heeft een grotere, kunststof behuizing en neemt maximaal 720p in mp4-formaat op.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • kleine, degelijke body
  • haarscherp uitklapbaar lcd-scherm
  • combinatie Exmor HD en BIONZ
  • geen ingebouwde flitser
Voor wie goede foto's wil maken, maar het rondzeulen van een digitale spiegelreflex geen alternatief is, vormen compacte systeemcamera's de toekomst. Sony zet met de NEX-5 een aantrekkelijke camera neer, die maar weinig minpunten vertoont.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie