abonneren

Network Solutions gijzelt domeinnamen

Wilt u weten of een domeinnaam nog vrij is? Zoek dan in ieder geval niet op de site van Network Solutions. Deze registrar kaapt dan namelijk onmiddelijk zelf de domeinnamen. De ICANN wil deze vorm van domeinkaping hard aanpakken.Network Solutions, ooit een van de grootste registars en onderdeel van Verisign is recentelijk in opspraak geraakt door hun dubieuze methoden. Zoekt u op de site naar een domeinnaam, dan wordt deze domeinnaam onmiddelijk door Network Solutions ingepikt voor een periode van vier dagen.
U kunt dan het domeinnaam wel overkopen van Network Solutions voor een bedrag van $35, maar niet meer via goedkopere registrars registreren. Volgens de ICANN is dit chantage.

Network Solutions zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt het een klantendienst om te voorkomen dat malafide domeinkapers er met het domeinnaam vandoor gaan. Onzin, zeggen boze klanten: Network Solutions verkoopt het gegijzelde domein aan iedereen die er de $35 voor wil betalen, niet aan de persoon die het domein in eerste instantie zocht. En juist door het registereren wordt de domeinnaam openbaar gemaakt, waardoor kapers er op gewezen worden.

De ICANN is bezig met dit soort praktijken uit te bannen. De huidige regeling dat een domein vier dagen geregistreerd kan worden om het 'uit te proberen' wordt op grote schaal misbruikt en dat is de ICANN een doorn in het oog. Een oplossing is het in rekening brengen van een boete wanneer het domein na vier dagen wordt teruggegeven. Bij het .org-domein wordt dit inmiddels al toegepast, en met succes: het aantal geretourneerde domeinen is in één maand gedaald van 2.4 miljoen naar 152.700.

Webwereld

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie