abonneren

Netbooks vormen veiligheidsrisico voor gebruikers

Indien u een netbook gebruikt om over het internet te surfen dan moet u voorzichtig zijn. Uw goedkope netbook kan een open deur zijn voor cybercriminelen die het gemunt hebben op uw persoonlijke gegevens als uw bankrekening en wachtwoorden.Netbooks zijn sinds hun lancering in 2007 een groot succes. Voor mensen die een computer vooral gebruiken om te internetten of die maar één applicatie per keer gebruiken, is een netbook een goedkoop alternatief voor een pc of laptop. Maarin dit geval kan goedkoop opnieuw duurkoop zijn.
Netbooks zijn niet krachtig genoeg om geavanceerde beveiligingssoftware op te draaien waardoor ze vatbaar zijn voor malware, virussen en hackaanvallen.

Als het op de beveiliging van systemen aankomt dan vormt de menselijke factor het grootste gevaar. Dit geldt ook voor de beveiliging van netbooks. Veel netbook-gebruikers hebben niet de kennis en ervaring die nodig is voor de optimale beveiliging en bescherming van hun computer. Ze vormen dan ook voor hackers een gemakkelijke prooi. Omdat netbook-gebruikers hun computer vooral gebruiken om te internetten stappen ze continue het hol van de leeuw binnen.

Netbooks zijn zwakker dan een normale laptop en veel gebruikers merken dat hun netbook trager wordt wanneer ze er antivirussoftware op installeren. Door de lage prijs installeren fabrikanten op hun netbooks niet vooraf firewalls of testversies van antivirussoftware waardoor de gebruiker in ieder geval de eerste maanden zou zijn beveiligd tegen allerlei internetgevaren. Een netbook zet zijn deuren open voor cybercriminelen op het moment dat de gebruiker de computer uit de doos haalt en aanzet.

Voor gebruikers die hun laptop willen gebruiken voor hun werk of voor telebankieren is een netbook geen goed alternatief. Zij kunnen beter voor de wat grotere notebooks gaan die wel krachtig genoeg zijn om de nieuwste antivirussoftware op te draaien. Vooral het geven van netbooks aan systeembeheerders is volgens beveiligingsbedrijf Symantec vragen om problemen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: