abonneren

Netbooks blijken funest voor marges op notebooks

Door de huidige economische crisis blijven consumenten en masse weg van duurdere notebooks. In plaats daarvan kiezen ze voor een goedkope netbook. Het resultaat is dat de marges op notebooks nu ook kelderen, om deze duurdere apparaten toch maar de deur uit te krijgen.Microsoft en oem's moeten samenwerken om te voorkomen dat er helemaal niets meer overblijft van de marges op notebooks. Op netbooks zit nauwelijks marge, maar niemand had aan zien komen dat deze categorie zo enorm populair zou worden.
Door invloed van netbooks is de gemiddelde verkoopprijs van een notebook in Q1 2009 maar liefst 20 procent lager dan in Q1 2008. Zo was de gemiddelde verkoopprijs van een laptop in augustus 2008 nog $689, in december daalde dit naar $602 en in februari was de gemiddelde aanschafprijs nog maar $540.

Een maatstaf van de populariteit van netbooks is Windows XP. In augustus was dit besturingssysteem nagenoeg verdwenen uit de retailkanalen, in december had dit besturingssysteem weer een tweede plek ingenomen naast Windows Vista. Aangezien XP alleen nog maar met netbooks verkocht mag worden, zegt dit al genoeg. Voor Microsoft is de populariteit van XP-netbooks ook een probleem. Het bedrijf verdient slechts $15 aan elke XP-licentie, véél minder dan aan Vista-licenties.

Analisten zien weinig uitweg uit dit probleem. Eén oplossing is het koppelen van netbooks aan mobiele contracten, zoals in Nederland ook al veel gebeurt. De consument kan dan wel goedkoop een netbook krijgen, maar is uiteindelijk toch veel geld kwijt dankzij het mobiele contract waar hij aan vast zit. Zo kan er toch marge gemaakt worden op een netbook.

DailyTech

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie