abonneren

Netbook eruit, Transformer erin

Netbooks hebben me door hun onhandige mini-toetsenbordjes nooit aangetrokken. Echt tekstverwerken doe je er toch niet mee, en het ontbreken van een dvd-drive was voor mij ook een probleem. Op papier zou de Asus Transformer tablet met toetsenbord me dus ook niet moeten bekoren.
En tóch was er een wonderlijke klik toen ik de Transformer op een conferentie een weekje gebruikte als reisgezel.

De Transformer bestaat uit twee delen: een tablet met een 10 inch-touchscherm en een los toetsenbord. De tablet is voorzien van Android 3.2, de eindelijk volwaardige tabletversie waarmee je niet meer het idee hebt op een iets te grote telefoon te werken. Het schermoppervlak wordt goed benut doordat de meeste apps fullscreen draaien. Als je flink wat typwerk te doen hebt kun je de tablet aansluiten op het toetsenbord. Je klikt het er in en dan is je Transformer ineens een soort netbookje. Het toetsenbord is niet heel groot, maar ik heb er zonder kramp in m’n vingers een week lang teksten op weten te produceren. De meegeleverde Office-app (Polaris Office) werkt goed, maar het echte overzicht in een tekst krijg je toch alleen op een volwaardig scherm in echte Office-software.

Android blijkt ook nog niet echt geschikt voor toetsenbordinvoer. Er is soms een hinderlijke vertraging tussen wat je typt en wat er op je scherm verschijnt. Wel blijkt het aanraken verslavend te zijn: even snel een vinger van het toetsenbord naar het scherm werkt erg handig. Ik had nog een paar dagen de neiging om dat ook op m’n niet-touch laptop te proberen. Het grote selling point van de Transformer is de batterijduur. Met dock erbij kan je minstens een uur of 15 aan de slag, omdat het dock ook voorzien is van een accu waaruit de tablet oplaadt. Het totale gewicht wordt wel wat meer als je het dock mee moet slepen, maar het blijft een handzaam apparaat.

De Transformer-tablet is als we het over hardware hebben prima geschikt om werk op te verrichten. Je netbook kan je de deur uit doen, want de Transformer verslaat deze vooral op accuduur en touchondersteuning. Er zullen echter nog wel wat software-updates nodig zijn, van Asus of van Google, om de Transformer een echte laptopvervanger te maken.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Opinie, Algemeen

Tags: