abonneren

.NET 4.0 stapt over op parallelle extensies

Parallel programmeren is iets dat in de praktijk nog nauwelijks gebeurt, maar als het aan Microsoft ligt wordt dit 'the next big thing'. De volgende versie van het .NET-framework zal ondersteuning krijgen voor parallelle extensies en zal daarmee een grote verandering in programmeren teweeg brengen..NET Framework 4.0 wordt voor het eerst aangekondigd opde PDC in Los Angeles later deze maand. Parallel Extensions wordt een standaard onderdeel van.NET 4.0. De extensies maken het mogelijk om bestaande .NET-programmeertalen (vooral C#) uit te breiden met parallellisme.
Met andere woorden, er wordt gebruik gemaakt van een compleet nieuwe manier om meerdere threads tegelijkertijd uit te voeren.

Een goed voorbeeld is de programmeerinstructie 'voor alle x waar x voldoet aan y, pas z toe'. In het verleden moesten alle instanties van x één voor één bekeken worden; met Parallel Extensions is het mogelijk om alle instanties van x in één keer te bekijken. Dit zorgt voor een enorme snelheidsverbetering bij dit soort instructies.

Een diepere analyse van de werking van Parallel Extensions en de gevolgen die dit heeft voor het traditionele programmeermodel is op BetaNews te vinden.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: