Nest Thermostat E versus Tado Smart Thermostat V3+

Wil je een slimme thermostaat kopen, dan heb je verschillende opties. In dit artikel bespreken we de Nest Thermostat E en de Tado Smart Thermostat V3+ Starter Kit. Welke daarvan bevalt ons het beste en raden we je aan?

Nest Thermostat E review

Voor wie een uitgebreidere ‘slimme’ thermostaat wil en bereid is daar iets meer in te investeren, is er de Nest Thermostat E. Dit apparaat biedt standaard nagenoeg alles wat je maar zou willen wensen van een dergelijk apparaat. De Nest Thermostat E zit anders in elkaar dan je op basis van eerdere Nest-producten zou verwachten. De oude muurthermostaat wordt vervangen door de ‘Heat Link’ waarop de temperatuur niet veranderd kan worden.

Dat kan op de losse draadloos verbonden thermostaat. De thermostaat meet de temperatuur en de luchtvochtigheid, waardoor je in combinatie met de meting van de Heat Link twee verschillende temperatuurmetingen hebt. Je kunt zelf kiezen waar de temperatuur het belangrijkst is. Dankzij een draaiwiel en een knop op de thermostaat is het mogelijk om de instellingen en temperatuur te veranderen.

De installatie van de Nest Thermostat E is eenvoudiger dan vorige varianten en je wordt begeleid in de app. De app geeft stap voor stap instructies over hoe de thermostaat fysiek geplaatst moet worden, op basis van de invoerde informatie. Het koppelen van de app met de onderdelen gebeurt aan de hand van qr-codes. Het is voor ongeveer honderd euro mogelijk om een deskundige het product te laten installeren.

Naast de standaardmogelijkheden heeft de Nest nog heel wat interessante extra’s. Zo leert hij hoelang het duurt om de kamer te verwarmen. Hij is ook zelflerend als het gaat om de voorkeuren van gebruikers op verschillende dagen. Standaard staat de thermostaat lager tussen 9 en 5 op werkdagen en in de avonduren. Als een gebruiker de temperatuur handmatig anders instelt, verandert hij zijn gedrag vanzelf. De Nest-app werkt intuïtief en geeft heldere uitleg over de verschillende mogelijkheden.

Alles aan de Nest is goed afgewerkt, van de app tot de onderdelen. Het installeren is relatief makkelijk en de functionaliteit is goed. Het grootste voordeel is dat je zelf kunt kiezen waar je de thermostaat plaatst. Al met al een goede keuze voor wie op zoek is naar een slimme thermostaat.

Nest Thermostat E

 • Pluspunten
 • Twee temperatuursensors
 • Uitstekende app
 • Veel functionaliteit
 • Geen abonnement
 • Minpunten
 • Wat duurder dan Tado
 • Neemt meer ruimte in

Tado Smart Thermostat Starter Kit V3+ review

Tado zet met de V3+ een nieuwe variant van hun slimme thermostaat op de markt. Net als zijn voorgangers een relatief compact exemplaar, dat toch interessante functies biedt om je huis energiezuiniger en comfortabeler te maken.

De Tado Smart Thermostat Starter Kit V3+ bestaat uit een kleine internetbridge en de eigenlijke thermostaat. Beide zijn simpele, witte, rechthoekige onderdelen. Schijn bedriegt, want hoewel er maar één fysieke knop aanwezig is, heeft de Tado twee touch-knoppen die kunnen oplichten om de temperatuur in te stellen. De app heeft tijdens de installatie wat schoonheidsprobleempjes. Het opzetten van het systeem is niet mogelijk in de app zelf, daarvoor moet een website worden geopend in de browser. Ook moeten er vier verschillende codes worden ingevoerd en moet de app herstart worden.

De Tado heeft alle functies die je kunt verwachten van een slimme thermostaat, zoals het bedienen van de temperatuur op afstand. Standaard past hij zelf de temperatuur aan op basis van de weekdag en het tijdstip. Zelflerend is hij niet, hoewel het schema natuurlijk wel aangepast kan worden. Een groot nadeel van de nieuwe Tado V3+ is dat standaard niet alle functionaliteit is ingeschakeld.

De verwarming gaat niet automatisch uit wanneer alle gebruikers het huis hebben verlaten of wanneer hij concludeert dat er een raam open staat. Hiervoor is er een ‘auto-assist’-abonnement nodig, wat 25 euro per jaar kost. Zonder abonnement krijgt de eigenaar een bericht op zijn telefoon en moet hij bevestigen dat de verwarming inderdaad uit moet. Jammer, want eerdere versies van de Tado (de V3 en de V2) boden gratis geofencing-functionaliteit en dit was één van de sterke punten.

De Tado is iets goedkoper dan de hiernaast besproken Nest Thermostat E, maar is dan ook weer iets minder wat betreft functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Het abonnement zouden we sowieso niet aanraden, want na een jaar is de totaalprijs al even hoog als die van de Nest. De Tado V3+ zonder abonnement is een goede aankoop voor wie geen behoefte heeft aan de betaalde functies.

Tado Smart Thermostat V3+

6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Relatief lage prijs
 • Kan open ramen detecteren
 • Minpunten
 • Abonnement voor volledige functionaliteit
 • Onhandige installatie-instructies

Tekst: Farzin Parham

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Algemeen

Tags: iot, nest, tado