abonneren

Negroponte praat al over OLPC XO-2

Ondanks de vele struikelblokken waar het OLPC-project tegenaan gelopen is, heeft oprichter Nicholas Negroponte alweer grootse plannen voor een nieuwe revisie van de XO-laptop. De XO-2 zou twee schermen moeten krijgen en slechts één watt verbruiken.Het One Laptop Per Child-project is opgericht om goedkope laptops naar scholen te brengen in ontwikkelingslanden. Op deze manier krijgen kinderen in deze landen een betere (technologische) opvoeding.
Het OLPC-project kent echter nogal wat tegenslagen: de oorspronkelijke doelstelling van $100 is nooit gehaald, Intel en Asus bieden flinke concurrentie en ook intern rommelt het flink. Toch is Negroponte overtuigd van het project en hij wil een tweede model gaan ontwikkelen. Dit model wordt half zo groot als het originele XO-model, krijgt twee schermen en verbruikt slechts één watt. Negroponte denkt het model in 2010 aan te kunnen bieden voor slechts $75.

De XO-2 krijgt twee aanraakgevoelige displays en kan als ebookreader functioneren. In notebookstand werkt een van de twee displays als toetsenbord, het andere als scherm. Omdat het toetsenbord niet 'vast' is, zijn er verschillende toetsenborden in te laden: van eenvoudige voor beginners, tot geavanceerde toetsenborden voor studenten. Het dual touchscreen wordt ontwikkeld door Pixel Qi, een bedrijf dat geleid wordt door een voormalig medewerker van OLPC.

Negroponte gokt op nieuwe doorbraken in hardware om de laptop slechts één watt te laten verbruiken. Zo zou de laptop met de hand op te laden zijn. Vooralsnog is er enthousiast maar ook sceptisch gereageerd op de plannen van Negroponte. De eerste XO zou $100 moeten kosten, maar ging uiteindelijk voor $188 over de toonbank. Ook zetten analisten vraagtekens bij de duurzaamheid van een touchscreen display.

Digital Trends

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie