abonneren

Neemt Nvidia concurrent AMD over?

Analisten verwachten dat Nvidia op korte termijn een poging zal doen om concurrent Advanced Micro Devices (AMD) over te nemen. De overname van AMD is goed voor Nvidia omdat de roadmaps van AMD en Intel een bedreiging vormen voor Nvidia. Het enige probleem voor Nvidia is dat AMD's licentie voor x86-processoren niet overdraagbaar is. AMD heeft een licentie van Intel gekregen om x86-instructies in zijn processoren te mogen gebruiken. Na de overname van AMD moet Nvidia aan Intel een nieuwe licentie vragen en de kans is klein dat Intel een nieuwelicentie afgeeft.

De Amerikaanse kartelwaakhonden zullen een overname van AMD door Nvidia kritisch onderzoeken omdat Nvidia met de overname tevens ATI in handen krijgt. Nvidia krijgt daarmee een monopolie in de markt van grafische kaarten. Er is een kans dat Nvidia na de overname van AMD dochterbedrijf ATI afstoot omdat het weet dat ATI het alleen niet redt.

Aandeelhouders van AMD willen al een tijd dat de microprocessorfabrikant zichzelf reorganiseert en de leiding opschoont. AMD's aandeelhouders zijn niet tevreden met de slechte prestaties in de afgelopen kwartalen, de problemen rondom de lancering van quad-core microprocessoren en de moeilijke lancering van DirectX10.

Vorige jaar deed het bedrijf Mubadala Development Company een investering van $622 miljoen in AMD. Er zijn dus nog mensen die in AMD geloven.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: