abonneren

Nee, Facebook komt niet met een 'vind-ik-niet-leuk'-knop

"Facebook komt met vind-ik-niet-leuk-knop!" koppen veel websites woensdagochtend. Het sociale netwerk komt inderdaad met een extra knop naast de like-, share-, en comment-knoppen, maar een vind-ik-niet-leuk-knop is het zeer zeker niet.

"Facebook komt met vind-ik-niet-leuk-knop!" koppen veel websites woensdagochtend. Het sociale netwerk komt inderdaad met een extra knop naast de like-, share-, en comment-knoppen, maar een vind-ik-niet-leuk-knop is het zeer zeker niet.

Misverstand

Het is aantrekkelijk om te denken dat er een 'vind-ik-niet-leuk-knop' komt, want dat is waar Facebook-gebruikers al jaren om roepen. Het tegenovergestelde van de 'like' zou ook heel logisch zijn, want sommige berichten zijn nu eenmaal niet 'leuk' te vinden. Dat leidt ertoe dat veel media het nu hebben over een 'vind-ik-niet-leuk' als alternatief.

In werkelijkheid valt dat wel mee. Het nieuws over een vind-ik-niet-leuk-knop komt uit een vraaggesprek tussen Mark Zuckerberg en een aantal Facebook-gebruikers. Het was via Facebook en Twitter mogelijk om Zuckerberg vragen te stellen, en dat deed ene Sayad uit Cairo. Die vroeg de Facebook-oprichter of er ooit "meer opties zouden komen om je emoties over een bericht te delen." Zuckerberg antwoordde daarop dat die vraag al heel vaak gesteld is, maar dat hij er nu eindelijk een positief antwoord op kan geven.

 

Wat komt er dan wél?

Mark Zuckerberg zegt heel expliciet dat hij geen vind-ik-niet-leuk-knop wil. Dat zou, samen met de 'like', er namelijk voor zorgen dat er een soort forum-constructie ontstaat waarbij mensen kunnen stemmen op een post. Op veel fora of reactie-velden op websites kunnen gebruikers stemmen op een post, door er een +1 of -1 aan te geven. "Dat is niet de soort community die we willen", zegt Zuckerberg.

Hoe de knop er dan wel uit ziet, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk zou het gaan om een 'respect'-knop, zoals Hyves dat ook had. In ieder geval moet het een knop worden waarmee gebruikers 'empathie kunnen tonen'. Dat is vooral belangrijk bij berichten die helemaal niet 'leuk' zijn, zoals het aankondigen van een sterfgeval of een artikel over de vluchtelingencrisis.

 

 

Vraag

Gebruikers vragen al jaren om zo'n knop, maar Zuckerberg wilde daar nooit aan. Een paar jaar geleden werd wel gespeculeerd over zo'n knop, maar Zuckerberg zei altijd dat Facebook 'vooral leuk en positief moest blijven' en dat een knop om negatieve emoties uit te drukken daar niet bij paste.

 

 

Wanneer?

Wanneer we die knop mogen verwachten, is nog niet helemaal duidelijk. Zuckerberg wil geen tijdspanne noemen waarin zo'n knop er komt, maar wel dat Facebook er al 'zeker een jaar' aan werkt. De knop zou dan ook bijna klaar zijn en snel worden uitgebracht.

Normaal gesproken worden dergelijke functies eerst onder een kleine groep gebruikers getest, en daarna uitgerold voor de rest van de inmiddels 1,2 miljard-Facebook-gebruikers.

 

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Knop, vind ik niet leuk, Facebook, Like, vind ik leuk