abonneren

Nederlandse winkelklanten gevolgd via smartphone-signaal

Steeds meer winkels in Nederland volgen hun klanten via signalen die hun smartphones uitzenden. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) vindt dit onacceptabel.

Winkels van Dixons, Mycom en iCentre, onderdeel van moederbedrijf Bas Group, bevestigen tegen techsite Tweakers dat ze de wifi-signalen van klanten gebruiken om klantactiviteit bij te houden. Dit werkt zo: smartphones die zoeken naar een wifi-signaal versturen een zogenaamd mac-adres. Dit unieke signaal wordt door de 160 winkels van de Bas Group opgepikt en geregistreerd. Hierdoor kunnen ook mensen die langs de winkel lopen en hun wifi-functie geactiveerd hebben op hun telefoon kunnen worden opgepikt. 

De winkels van de Bas Group willen met deze methode bijhouden hoe vaak klanten terugkomen naar de winkel en wanneer het het drukst is. Wifiprofs, het bedrijf dat de volgsystemen maakt, claimt in Nederland ‘tien tot twintig klanten’ te hebben. Andere ketens die interesse hebben in wifi-tracking zijn supermarktketen Jumbo, boekhandel Polare en ProRail. Deze laatste heeft de techniek al eens getest op het station van Groningen. 

'Privacy niet in het geding'

Volgens Bluetrace, die het trackingsysteem levert aan Bas Group, is de methode absoluut geen inbraak op de privacy van klanten. De verzamelde mac-adressen worden namelijk versleuteld opgeslagen. Bovendien worden klanten op internet toch al op allerlei manieren in de gaten gehouden en gevolgd, stelt een woordvoerder van Bluetrace. 

Het CBP vindt dit onzin. Tegen Tweakers zegt voorzitter Jacob Kohnstamm: “Als je dat soort gegevens gaat gebruiken om ze te volgen, moet je mensen heel goed informeren en toestemming vragen en ze laten aangeven of ze het op prijs stellen”. ICT-jurist Arnoud Engelfriet zegt tegen Nu.nl dat de wettelijkheid van het systeem nog onduidelijk is. Iedereen heeft volgens hem het recht de signalen uit de lucht te halen, maar een mac-adres kan ook worden gezien als een persoonsgegeven.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie