Nederlandse overheid raakt miljarden kwijt door falend ict

De Nederlandse overheid raakt elk jaar ongeveer 4 tot 5 miljard euro kwijt aan ict-projecten die mislukken. Het gaat vooral mis met de grote technologieprojecten. Van die projecten – vanaf een budget van 7,5 miljoen euro – slaagt maar 7 procent. Van alle projecten bij elkaar is 30 procent succesvol.

Dat heeft hoogleraar Hans Mulder vandaag gezegd voor de tijdelijke ict-commissie van de Tweede Kamer, die onderzoek doet naar ict-projecten bij de overheid.

Een derde van grote projecten mislukt

Mulder is onder meer verbonden aan de Universiteit van Antwerpen als hoogleraar beleidsinformatica, is ondernemer op dit terrein en adviseert bedrijven en overheden. Van de grote projecten mislukt volgens hem ruim een derde (36 procent) zodanig dat het nieuwe systeem nooit in gebruik wordt genomen en ruim de helft (57 procent) wordt betwist. Dat laatste betekent dat een project te duur uitpakt, te laat klaar is of anders wordt dan eerst de bedoeling was. Van alle projecten samen faalt een kwart en wordt 46 procent betwist.

Ruwe schattingen

Het gaat volgens Mulder om ruwe schattingen. Overigens ziet hij wel verbetering, want tien jaar geleden ging de Rekenkamer volgens hem nog uit van schattingen van zo’n 6 miljard per jaar. Bovendien worden nu meer ict-projecten in gang gezet. Nederland loopt volgens hem niet uit de pas met faalkosten in vergelijking met omringende landen.

Kamer begint hoorzittingen over ICT-projecten - BNR Nieuwsradio

-

Ingewikkelde projecten

Als er een top tien zou zijn van redenen waarom projecten falen, dan gaan de eerste drie over mensen en niet over de technologie zelf, aldus Mulder. Zo loopt de communicatie en het management eerder mis als er meer partijen bij zijn betrokken. De projecten van de overheid zijn per definitie groot, omdat die vaak voor veel burgers bestemd zijn. 'De projecten zijn ook echt ingewikkeld en leveranciers onderschatten dat nogal eens', zei Mulder. Hij pleit onder meer voor kleinere projecten. Die zijn ook makkelijker te stoppen als het misloopt. Bij grote projecten moet de overheid vaak doormodderen.

Ict-commissie

De ict-commissie is opgericht in opdracht van de Tweede Kamer om onderzoek te doen naar de problemen rond ict-projecten bij de overheid. De commissie kijkt naar wat er mis kan gaan en wat hiervan de oorzaak is. Het is de bedoeling dat hierdoor duidelijk wordt hoe de overheid ict-projecten in de toekomst wel kan laten slagen.

De commissie houdt zeven openbare hoorzittingsdagen waarin zij spreekt met betrokkenen uit de wetenschap, advies- en toezichtwereld, het bedrijfsleven en de overheid. Vandaag is de eerste hoorzitting.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten