Nederlandse netneutraliteit onder vuur door Europa

© CIDimport

Nederlandse netneutraliteit onder vuur door Europa

Geplaatst: 18 maart 2014 - 12:14

Aangepast: 17 november 2022 - 08:49

Redactie ID.nl

Netneutraliteit in Nederland wordt afgezwakt door nieuwe Europese wetgeving. Het Europees Parlement stemde vandaag in met een wetsvoorstel dat de Nederlandse regelgeving sterk inperkt. Over 2 weken wordt er definitief over de wet gestemd.

Geen blokkade, wel voorrang

Het wetsvoorstel stelt dat internetproviders geen diensten mogen blokkeren, zoals KPN vorig jaar nog WhatsApp wilde blokkeren. Tot zover is de dienst nog hetzelfde als de Nederlandse wet. Maar het wordt wel mogelijk voor providers om "gespecialiseerde diensten" aan te bieden als daar meer voor betaald wordt. Zo zou Netflix geld moeten betalen aan de providers als zij daarmee een hogere kwaliteit streaming aanbieden.
 

'Teleurgesteld'

Momenteel zijn dat soort praktijken verboden volgens de Nederlandse netneutraliteit. Die zegt dat al het internetverkeer gelijkwaardig behandeld moet worden. Digitale burgerrechtenorganisatie Bits Of Freedom pleitte lang voor een dergelijke wet, en is teleurgesteld dat die nu ondermijnt wordt door een zwakkere, Europese variant.

"Het ondermijnt het principe van het vrije internet, dat vinden we uiteraard jammer", zegt Janneke Slöetjes van Bits of Freedom. "Dit zou wel eens de eerste stap kunnen zijn naar een tolweg voor het internet waar alleen de grote providers bij kunnen winnen. Door het aannemen van dit wetsvoorstel laat de Commissie zien dat ze zich meer bekommeren om de telecomindustrie dan om de burger."
 

"Gevaarlijk"

Ook vanuit de politiek klinkt weerstand over het plan. "Zonder wettelijke garanties voor netneutraliteit bleken internetaanbieders concurrenten af te knellen," zegt Europarlementariër Marietje Schaake van D66. "Ook kunnen bestaande internetbedrijven onderling afspraken maken over bijvoorbeeld snellere service tegen hogere betaling. Spelers zonder diepe zakken, zoals start-ups, ziekenhuizen of universiteiten kunnen dan worden verdrukt. De stemming van vandaag brengt dat in gevaar."

Volgens de nieuwe wet worden ook de roamingkosten voor mobiele telefoons afgeschaft. Per 15 december 2015 mogen telecomproviders geen extra kosten meer vragen voor bellen en internetten in het buitenland.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten