abonneren

Nederlandse netneutraliteit onder vuur door Europa

Netneutraliteit in Nederland wordt afgezwakt door nieuwe Europese wetgeving. Het Europees Parlement stemde vandaag in met een wetsvoorstel dat de Nederlandse regels sterk vermindert.

De nieuwe wet is overigens nog niet aangenomen - daarvoor wordt er over 2 weken gestemd in het parlement.
 

Geen blokkade, wel voorrang

Het wetsvoorstel stelt dat internetproviders geen diensten mogen blokkeren, zoals KPN vorig jaar nog WhatsApp wilde blokkeren. Tot zover is de dienst nog hetzelfde als de Nederlandse wet. Maar het wordt wel mogelijk voor providers om "gespecialiseerde diensten" aan te bieden als daar meer voor betaald wordt. Zo zou Netflix geld moeten betalen aan de providers als zij daarmee een hogere kwaliteit streaming aanbieden.
 

'Teleurgesteld'

Momenteel zijn dat soort praktijken verboden volgens de Nederlandse netneutraliteit. Die zegt dat al het internetverkeer gelijkwaardig behandeld moet worden. Digitale burgerrechtenorganisatie Bits Of Freedom pleitte lang voor een dergelijke wet, en is teleurgesteld dat die nu ondermijnt wordt door een zwakkere, Europese variant.

"Het ondermijnt het principe van het vrije internet, dat vinden we uiteraard jammer", zegt Janneke Slöetjes van Bits of Freedom. "Dit zou wel eens de eerste stap kunnen zijn naar een tolweg voor het internet waar alleen de grote providers bij kunnen winnen. Door het aannemen van dit wetsvoorstel laat de Commissie zien dat ze zich meer bekommeren om de telecomindustrie dan om de burger."
 

"Gevaarlijk"

Ook vanuit de politiek klinkt weerstand over het plan. "Zonder wettelijke garanties voor netneutraliteit bleken internetaanbieders concurrenten af te knellen," zegt Europarlementariër Marietje Schaake van D66. "Ook kunnen bestaande internetbedrijven onderling afspraken maken over bijvoorbeeld snellere service tegen hogere betaling. Spelers zonder diepe zakken, zoals start-ups, ziekenhuizen of universiteiten kunnen dan worden verdrukt. De stemming van vandaag brengt dat in gevaar."

Volgens de nieuwe wet worden ook de roamingkosten voor mobiele telefoons afgeschaft. Per 15 december 2015 mogen telecomproviders geen extra kosten meer vragen voor bellen en internetten in het buitenland.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord