abonneren

Nederlandse bibliotheken starten met uitleen e-books

Wie lid is van een bibliotheek kan vanaf vandaag ook digitale boeken – e-books – lenen. De komende maanden is het lenen van de momenteel ruim vijfduizend e-books zelfs gratis. Vanaf april moet een klein bedrag worden betaald voor de digitale boeken.

Vanmiddag introduceren de bibliotheken de mogelijkheid om e-books te lenen en vanaf dat moment kunnen leden van de boekenhuizen de e-books downloaden. Dit systeem verschilt van het Amerikaanse: daar wordt een model gehanteerd waarbij een beperkt aantal e-books uitgeleend kan worden.

Altijd op voorraad

Het is hierdoor dus mogelijk dat sommige e-books ‘niet beschikbaar’ zijn. Nederlandse bibliotheken betalen uitgevers echter per uitgeleend e-book. De prijzen liggen tussen de 12 en 36 cent, afhankelijk van de leeftijd van het boek.

In Nederland doen nog niet alle uitgeverijen van boeken mee met de uitleen, maar onder de deelnemers zijn wel A.W. Bruna, De Bezige Bij, AtlasContact, De Fontein en een aantal kleinere uitgeverijen. Leden kunnen tot april alle vijfduizend boeken van deze uitgevers gratis lezen en daarna kost een abonnement twintig euro per achttien e-books.

Wie een e-book huurt, kan het drie weken lezen en downloaden als .pdf- of .epub-bestand. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord