abonneren

Nederlanders omarmen online video

Voor bijna 90 procent van de Nederlanders is online video - filmpjes op internet en digitale televisie over ip - gemeengoed geworden, meldt Cisco. Driekwart van de ondervraagden bekijkt online video vooral ter vermaak, maar met name educatieve videotoepassingen en online gaming nemen toe. Het krijgen van informatie door online video wordt door 40 procent als nuttig ervaren. Video voor beveiliging van huizen blijkt met zo'n 5 procent nog niet veel te worden toegepast in de Nederlandse huishoudens.

Als een van de grote voordelen van online video in de vorm van digitale televisie wordt het on demand kijken naar programma's genoemd. Toch denkt ruim 60 procent van de respondenten dat de on demand-functie in 2012 de vaste tv-programmering niet heeft verdreven. Voor een vijfde van de deelnemers wordt HD-tv nog interessanter als de kwaliteit van live-uitzendingen en het downloaden van programma's en films verbetert. Bijna een kwart verwacht een toename in het gebruik van online video als de apparatuur goedkoper zou zijn en 15 procent zou graag zien dat alle apparatuur dan ook met elkaar samenwerkt.

Reclame tijdens of voorafgaand aan video wordt als grootste ergernis beschouwd. Maar liefst 80 procent geeft aan dat de mogelijkheid van het overslaan van reclame van grote toegevoegde waarde zou zijn voor het bekijken van videobeelden. Bijna 45 procent vindt pauzeren van de live-uitzending en het weer verder kijken in een andere ruimte thuis een uitkomst. Het is dus vooral gemak dat een rol speelt in de keuze voor video. Deze conclusie wordt onderstreept door het gegeven dat ruim driekwart van de geënquêteerden eet of drinkt tijdens het kijken van video.

Mannen zien vooral nieuwe mogelijkheden bij het bekijken van sportwedstrijden. Zo vindt een ruime meerderheid van 57 procent dat scheidrechters tijdens de wedstrijd toegang zouden moeten hebben tot videomateriaal voor het nemen van beslissingen. Over het algemeen willen mannen zich vooral kunnen concentreren op de wedstrijd en zijn ze niet geïnteresseerd om de mening van vrienden via webcams te volgen. Bijna een derde van de mannen heeft goede ervaringen met voetbal in HD-kwaliteit en ruim de helft overweegt hierop over te stappen. Vrouwen lijken minder geïnteresseerd in nieuwe toepassingen van video. Alhoewel vrouwen wel interesse tonen in video-uitingen in uitgaansgelegenheden die modeshows laten zien.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie