abonneren

Nederlanders massaal op zoek naar info over sparen

De Nederlandse site Vanspaarbankveranderen.nl merkt heel goed dat het flink aan het rommelen is in de financiƫle wereld. De bezoekcijfers zijn de afgelopen dagen dramatisch gestegen.Op www.vanspaarbankveranderen.nl staat uitgebreide informatie over hoe spaarders kunnen overstappen naar een andere rekening of andere bank waar een hogere rente geboden wordt, er zijn actuele rentestanden op te vinden en er wordt ingegaan op de veiligheid van weggezet spaargeld. "

We draaien sinds november 2007," zegt Rob van Eeden, een van de oprichters, " en tot dusver hebben we al ruim 1,2 miljoen bezoekers gehad. Pieken zitten vooral in traditionele spaarmaanden zoals januari (wanneer iedereen als goed voornemen weer gaat sparen), maar ook in juni, als het vakantiegeld binnen is. Nu, met de onrust in de financiële wereld, zien we uiteraard ook de afgelopen dagen enorme stijgingen. Tot vorige week zaten we wat betreft september op een daggemiddelde van ongeveer 3500 bezoekers. Afgelopen maandag, de dag dat bekend werd dat de Nederlandse overheid 4 miljard euro in Fortis gaat steken, hadden we ruim 8700 bezoekers. En gisteren kwam de teller uit op 16.500 - een verviervoudiging van een normale dag dus."

Het zijn niet alleen de bezoekerscijfers waaraan Van Eeden merkt dat veel spaarders zich zorgen maakt. "Op dit moment krijgen we werkelijk tientallen mailtjes per dag binnen van mensen die ons om advies over hun spaargeld vragen. Daarnaast is het onderdeel 'Veiligheid' op onze site ineens een van de drie populairste pagina's geworden. 18% van de mensen kijkt hier - een percentage dat nog nooit zo hoog geweest is. De onrust zit overigens niet alleen bij spaarders: ook banken zelf buitelen over elkaar heen met nieuwe rentestanden en nieuwe spaarvormen. Begin dit jaar hoefden we maar één keer per week te checken of er op dat vlak wat veranderd was. Tegenwoordig zijn we daar een paar uur per dag mee bezig."

Overigens zegt Van Eeden dat spaarders niet in paniek hoeven te raken. Wanneer het saldo van een spaarrekening, inclusief opgebouwde rente, niet boven € 20.000 komt, dan is het altijd 100% gegarandeerd door het Depositogarantiestelsel. Wie meer spaart, doet er goed aan spaargeld te spreiden over verschillende banken. Het is wel slim om goed rond te kijken en echt te gaan 'shoppen' voor de hoogste rente. Waar grote banken als Rabo, ABN-AMRO, Postbank, Fortis en ING op hun spaarrekeningen zonder voorwaarden ergens tussen de 2,4% en 2,8% rente bieden, zijn er inmiddels al zeven banken zijn met rentes op spaarrekeningen zonder voorwaarden van 5% tot 5,25% bieden.

Klik hier voor actuele rentestanden op spaarrekeningen, en hier voor actuele rentestanden op deposito's.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: