abonneren

Nederland werkt aan open-source Dropbox-kloon

De overheid werkt aan een eigen online opslagdienst, waarop burgers veilig en anoniem foto's, video's en andere bestanden kunnen opslaan. Het moet uiteindelijk gaan om een opensource project, wat de veiligheid moet garanderen.

Dat meldt de Leeuwarder Courant vandaag. Het idee voor het 'Dropbox-alternatief' komt vanuit de Tweede Kamer. Daar werd al jaren gesproken over zo'n ontwerp, maar tot nu toe kwam er nog niets van de serieuze ontwikkeling terecht.

Localbox

Er is nog weinig bekend over het project, dat LocalBox zou moeten heten. Zo is nog niet precies duidelijk welke instanties allemaal aan het project werken. Wel is bekend dat IT-journalist Brenno de Winter betrokken is bij het project. Ook de Belastingdienst en de Algemene Rekenkamer zouden meedoen.

Anoniem

Volgens De Winter, die eerder al bekend weer door het hacken van de OV-chipkaart en een aantal overheidswebsites, is de nieuwe site een wapen tegen de dataverzameling van de NSA. Volgens De Winter is de service in gebruik hetzelfde als bijvoorbeeld Dropbox of Google Drive, maar wordt de data niet opgeslagen op de servers van de Amerikaanse bedrijven. Dat garandeert meer privacy en anonimiteit voor de gebruikers.

Open source

Uiteindelijk moeten gebruikers zelf een server kunnen opzetten via Localbox, en kunnen providers er een account voor aanbieden. Het hele systeem wordt open source, zodat alle gebruikers de code kunnen inzien om mogelijke kwetsbaarheden te vinden.

Wanneer het systeem precies klaar is, is niet bekend.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie