abonneren

Nederland en Frankrijk pleiten voor internetvrijheid

Nederland en Frankrijk nemen het initiatief voor het opstellen van een internationale gedragscode voor internetvrijheid. Dat zijn minister van Buitenlandse Zaken Verhagen en zijn Franse ambtgenoot Kouchner overeengekomen.Vrijheid van meningsuiting geldt overal en zou ook op internet moeten gelden. Maar in veel landen worden mensen vervolgd vanwege het uiten van hun mening online.
Beide ministers nemen nu het initiatief om te komen tot een internationale gedragscode, met concrete maatregelen tegen internetcensuur.

Een internationale gedragscode kan bijvoorbeeld richtlijnen geven voor de export van internetfilters. Landen en bedrijven die de gedragscode onderschrijven, kunnen er zeker van zijn dat technologie niet wordt gebruikt voor censuur van internet.

Nederland en Frankrijk nodigen andere landen, internationale instellingen, maatschappelijke organisaties, ICT-bedrijven, academici en mensenrechtenverdedigers deze zomer uit om in Parijs te spreken over een gedragscode. Verder zal worden bekeken hoe internetvrijheid een juridische basis kan krijgen, hoe internetcensuur door staten kan worden bewaakt en hoe mensenrechtenverdedigers, die gebruik maken van internet, kunnen worden ondersteund. -

Nederland en Frankrijk werken in de EU gezamenlijk aan voorstellen voor de beperkingen op de uitvoer van internetfiltertechnologie naar Iran. Iran censureert het internet mede met technologie die afkomstig is van Europese bedrijven.

Bron: Nieuwsbank

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie