Signify WiZ review - Wifi-gebaseerde slimme verlichting

© PXimport

Signify WiZ review - Wifi-gebaseerde slimme verlichting

Geplaatst: 26 februari 2021 - 10:26

Aangepast: 25 november 2022 - 10:48

Redactie ID.nl

Signify, het bedrijf achter het Zigbee-gebaseerde Philips Hue-slimme verlichtingssysteem, lanceert een betaalbaar wifi-alternatief, WiZ Connected WiFi Lighting, overgekocht van een Chinees bedrijf dat is opgericht door Franse ingenieurs. Hoe goed werkt dit alternatief? Lees het in deze Signify Wiz review.

Het beursgenoteerde Signify, een afsplitsing van Philips, is wereldleider in slimme, verbonden verlichtingssystemen. In de consumentenmarkt is het bedrijf vooral bekend van de prijzige, op Zigbee mesh-technologie gebaseerde Philips Hue-verlichting. In 2019 kocht Signify WiZ Connected, een in Hong Kong gevestigd, door Franse ingenieurs in 2015 opgericht, bedrijf gespecialiseerd in slimme verlichting op basis van wifi. Vorig najaar lanceerde Signify de WiZ-producten ook bij ons.

Het WiZ-portfolio bevat een uitgebreide verzameling betaalbare slimme lampen (E14/E27), spots (GU10), ledstrips, armaturen, bewegingssensoren (met rand- of centraalaarding), schakelaars en een infrarode afstandsbediening. De lampen, uitsluitend bedoeld voor binnengebruik, hebben een A+-energie-efficiëntielabel, leven tussen de 15.000 en 25.000 uur en dit met 20.000 tot 50.000 schakelcycli al naargelang het type.

Elke lamp heeft 2 MB flashgeheugen, voldoende om alle instellingen lokaal op te slaan. De firmware zit in twee geheugenbanken, dus zelfs bij een update-storing blijven ze goed werken, omdat er altijd een reservekopie aanwezig is.

Met of zonder account

WiZ werkt volledig in de cloud (draaiend op Amazon Web Services). De apparatuur gebruikt wifi-b of -g in de 2,4GHz-frequentie. Je hebt dus geen extra hub nodig zoals bij Hue. Daar staat tegenover dat dit geen mesh-systeem is: elk verbonden apparaat dient zelf een directe verbinding met het draadloze netwerk te hebben. Het maximale bereik hangt af van het bereik van je bestaande wifinetwerk. De cloudverbinding is met tls 1.2 beveiligd.

De maximale hoeveelheid verbonden WiZ-apparaten is beperkt tot het maximum dat de wifirouter ondersteunt, meestal honderd. In de praktijk is dat minder, omdat er natuurlijk ook nog andere apparatuur in het netwerk aanwezig is.

Een met OAuth 2.0 beveiligd WiZ-account is optioneel: het grootste deel van het systeem is bruikbaar zonder een account. Een account geeft wel extra mogelijkheden. Het betreft een anoniem account waarbij je inlog via een identiteitsprovider zoals Google wordt gekoppeld aan een uniek identificatienummer van de app en de telefoon. Dat is alle informatie die naar WiZ gestuurd wordt.

 

© PXimport

Verbind de WiZ-producten met je router en regel alles met de mobiele WiZ-app voor Android of iOS. Bediening is ook mogelijk als je niet thuis bent, zolang je maar een mobiele verbinding hebt en je lokale wifi-netwerk actief is. Daarnaast kun je het systeem lokaal bedienen met de WiZremote infrarode afstandsbediening of beperkt met de traditionele stroomschakelaar dankzij de WiZclick-functie (waarbij de lamp reageert op het aantal keren dat je de schakelaar activeert).

Het systeem werkt met slimme assistenten van Amazon, Apple, Google en Samsung SmartThings. Stembediening is mogelijk via Apple Siri, Google Home en Amazon Alexa. Verder kun je het systeem programmeren en met andere apparatuur verbinden met behulp van IFTTT-scripts.

Soorten lampen en bediening

Er bestaan twee soorten WiZ-lampen, in verschillende maten en uitzichten: Colors (met zestien miljoen programmeerbare kleuren) en Whites (met 64.000 programmeerbare wittinten). Het licht van de witte lampen is regelbaar tussen warmwit en koel wit. WiZ heeft drie soorten slimme schakelaars waarmee je bestaande lampen aan het systeem toevoegt: aan/uit zonder dimbaarheid, drieweg aan/uit zonder dimbaarheid (twee schakelaars die hetzelfde besturen) en aan/uit met fase-dimmen.

De WiZmote afstandsbediening communiceert niet draadloos, wel via infrarood. Je bedient er lampen mee tot op een afstand van vijftien meter, ook als het internet of de wifi uitgevallen is. Een afstandsbediening is altijd gekoppeld aan één ruimte en bedient alleen de lampen en schakelaars in die ruimte. Je kunt lichten in- en uitschakelen, hun helderheid regelen en vier favoriete lichtmodi activeren.

 

© PXimport

Lampen kan men los bedienen of gegroepeerd in een huis, in kamers en in groepen binnen kamers. Je creëert in de app zoveel ‘huizen’ als je wilt. Dat is grotendeels vergelijkbaar met Hue. De app biedt net als bij Hue de optie om het gedrag van de lampen te plannen en op die manier bijvoorbeeld te simuleren dat er iemand thuis is.

Een gastenprofiel aanmaken is mogelijk; gasten krijgen een unieke code die ze gebruiken om tijdelijk in te loggen op de installatie via de WiZ-app. Zij kunnen lampen alleen lokaal op hetzelfde wifinetwerk bedienen (dus niet via een mobiele verbinding). Gasten kunnen de instellingen niet bewerken, schema’s maken of andere gasten uitnodigen. Hue heeft geen gastaccounts (en in feite ook geen echt accountbeheer), dus op dat vlak heeft WiZ een voorsprong op het duurdere product.

Heb je twee WiZ-installaties, bijvoorbeeld een extra installatie in een vakantiehuis, dan kun je die met dezelfde app bedienen op voorwaarde dat je voor beide dezelfde inlog gebruikt. WiZ zal de twee accounts dan automatisch samenvoegen.

Conclusie

Het slimme verlichtingssysteem WiZ is een betaalbaar alternatief voor Hue. Je hebt geen aparte hub nodig en er is een optioneel, niet verplicht accountbeheer, waarbij je profielen met verschillende rechten aan huisgenoten en gasten toewijst. Het productgamma van Hue is uitgebreider (met ook buitenverlichting), maar WiZ heeft nu al een uitgebreider productaanbod dan de meeste andere wifi-gebaseerde slimme verlichtingssystemen en dit zal in de toekomst nog groeien.

8,0

Ons oordeel

Signify WiZ Connected WiFi

Pluspunten

Gebruiksvriendelijk

Betaalbaar

Veel mogelijkheden

Minpunten

Alleen wifi b/g

Batterijen voor sensoren en afstandsbediening niet inbegrepen

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten