abonneren

NAVO opent cyberdefensiecentrum in Estland

Zeven NAVO-landen hebben hun goedkeuring gegeven aan de oprichting van een defensiecentrum in de ex-Sovjet staat Estland om Europa beter te beschermen tegen cyberaanvallen.Vorige jaar waren er grote onrusten inEstland toen de regering een bronzen beeld van een Sovjet soldaat wilde weghalen. Vooral de Russische jeugd inEstland nam aanstoot aan de verwijdering van het oorlogsmonument.

Estland werd vier weken lang aangevallen vanuit cyberspace waardoor de internetinfrastructuur plat lag. Estland denkt dat Rusland de aanval heeft uitgevoerd of op zijn minst het heeft aangemoedigd. Rusland ontkent dat het verantwoordelijk is voor de stortvloed aan data waardoor de internetservers in Estland overbelast raakten.

Duitsland, Italië, Letland, Litouwen, Slovenië en Spanje leveren geld en mankracht voor de oprichting van het defensiecentrum. De VS stuurt in het begin alleen iemand die de oprichting van het centrum zal observeren.

"We hebben in Estland gezien dat een cyberaanval snel een nationaal gevaar kan vormen. Cyberaanvallen kunnen een samenleving verlammen", aldus NAVO-woordvoerder James Appathurai.

Analisten zien cyberaanvallen als het nieuwe internationale gevaar. Veel NAVO-landen willen dit gevaar niet hardop onderkennen omdat landen dan de "wederzijdse verdedigingclausule" kunnen aanroepen waardoor NAVO-landen verplicht zijn te helpen wanneer een ander NAVO-land wordt aangevallen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: