Nas als IoT-hub: Stuur er je slimme huishouden mee aan

Heb je domotica in je huis, dan is een controller of gateway een vereiste. Het is de manier om de internet-of-things-apparaten aan te sturen en bijvoorbeeld ook regels te maken. Wist je dat je nas ook als IoT-hub kan dienen? Lees hier wat je daarvoor nodig hebt.

De controller zorgt er bijvoorbeeld voor dat elke dag om acht uur de kamerverlichting aangaat of dat je wordt gewaarschuwd wanneer er ‘s avonds laat nog een deur openstaat.De keuze in controllers voor domotica is enorm. Veel ervan zijn heel mooi, luxe zelfs, maar ook erg duur. Bovendien zijn de meeste controllers vooral fan van de domotica van hetzelfde merk en minder van de producten van andere merken. Domoticz is een gratis gateway-pakket dat je kunt installeren op enorm veel systemen, zoals Windows, Linux, macOS, een Raspberry Pi en ook een nas.

Domoticz is één van vele domotica-gateways, maar een van de weinige die opensource is en gratis. Het ondersteunt zowel het Z-Wave-protocol als de goedkopere en eenvoudigere 433MHz-communicatie (Klik-aan-Klik-uit). Voor gebruik in combinatie met een nas is een Z-Wave-antenne aan te raden. Veel webshops verkopen die voor een paar tientjes zoals de USB Z-Wave Plus-controller van Aeon Labs of AeoTec (zie bovenstaande afbeelding). Z-Wave heeft als voordeel dat het net als Domoticz open is en tweewegcommunicatie ondersteunt net als mesh-technologie. Je kunt dus altijd de actuele status van een schakelaar of apparaat zien.

Domoticz installeren op nas

Hoewel Domoticz een van de meest populaire uitbreidingen voor domotica op een nas, vind je het pakket niet in het Package Center van Synology. Daarvoor moet je naar de website van ontwikkelaar Jadahl. Jadahl levert een groot aantal gecompileerde versies van Domoticz voor verschillende versies van Synology DSM én Synology nas-modellen. Het is dus belangrijk te weten welk model nas je hebt en welke softwareversie van het DSM-besturingssysteem daarop draait.

Beide kun je te weten komen via Configuratiescherm / Infocenter. Noteer de Modelnaam en iets verder naar beneden, de DSM-versie. Ga nu naar jadahl.com en klik eerst op de Domoticz Stable versie voor jouw DSM-versie en klik daarna op het model nas. Bewaar de software op de pc.

Ga nu terug naar de nas en open het Package Center. Klik op Handmatig installeren en blader naar de software van Jadahl. Bevestig dat je het wilt installeren ook al heeft het geen digitale handtekening. Noteer de beide poorten die de installatiewizard voor Domoticz geef en rondt de installatie af. Je krijgt geen bevestiging dat de installatie klaar. Klik daarom op Geïnstalleerd en je ziet dat Domoticz in het rijtje met geïnstalleerde packages staat. Klik op Domoticz en kies Openen / Starten.

Steek de Z-Wave-stick in een vrije usb-poort. Gebruik bij voorkeur een usb-verlengkabel, je kunt de stick dan naast de nas leggen en voorkomt dat je de nas of de stick beschadigt wanneer je deze verplaatst. Een goede plek voor de Z-Wave-stick komt de kwaliteit van de communicatie ten goede. Heb je de stick geplaatst, start dan Domoticz op de nas en selecteer onder Setup / Hardware het OpenZwave USB-device. Geef deze een naam en klik op Add.

Wacht nu even tot het apparaat wordt toegevoegd en bovenin beeld staat met een rode knop Setup ernaast. Druk op F5 om de browser te verversen en je zult zien, de knop Setup is nu blauw van kleur. Klik op Setup en in het vervolgscherm zul je zien dat de controller is toegevoegd en altijd actief is.

Z-Wave-apparaten koppelen

Nu Domoticz op de nas klaar is voor communicatie via het Z-Wave-protocol is het tijd de Z-Wave-hardware toe te voegen. Pak het Z-Wave-apparaat dat je wilt toevoegen en controleer in de handleiding hoe je deze activeert om opgenomen te worden in een controller. Schakel die stand in en klik dan in Domoticz rechtsboven op Node Management en selecteer Include Node. Even later zal het Z-Wave-apparaat worden gevonden en toegevoegd. Herhaal dit voor eventuele extra apparaten die je aan de Domoticz-installatie wilt toevoegen.

Elk verbonden Z-Wave-apparaat kun je nu configureren. Hiervoor klik je op het Z-Wave-apparaat in de lijst met nodes en verandert de gewenste instellingen. Geef bijvoorbeeld bij Name elk apparaat een logische naam en klik op Update om de configuratie hierop aan te passen.

Om de huidige configuratie van een apparaat te zien, klik je op Request current stored values from device. Wanneer je de configuratiewaarden hebt aangepast (zoals voor time-outs en alarmwaarden), voeg je deze via Apply configuratie for this device toe aan de Domoticz-configuratie. Vergeet niet: bij alle communicatie met Z-Wave-apparaten ben je afhankelijk van de communicatie-instellingen van elk apparaat. Soms is even wachten tot een lijst met apparaten of een overzicht van waarden zich vult, dus veruit het beste.

Heb je de eerste apparaten geconfigureerd, dan kun je verdergaan met het algemene management van Domoticz. Klik hiervoor op Setup / Devices. Hier zie je alle sensoren die nu zijn opgenomen in het systeem. Werk je met een bestaand systeem, klik dan op Not Used om het overzicht te beperken tot de nog niet gebruikte sensoren.

Zie je jouw apparaten niet, kies dan voor weergave van meer sensoren door bij Show een hogere waarde te selecteren of onderaan het overzicht naar een volgende pagina te gaan. Bijna helemaal rechts staat een groene pijl, wanneer je de muis erboven zet, toont deze de tekst Add device. Klik daarop en geef de sensor een naam. Bevestig met Add. De verschillende sensoren worden nu op de verschillende tabbladen van gelijksoortige sensoren ondergebracht.

Klik op het tabblad om de sensor te zien. Door op de ster bij een sensor te klikken, maak je hiervan een favoriet en voeg je deze toe aan het hoofdscherm, het dashboard van Domoticz. De basis voor het Domotica-systeem met de nas als controller is nu gebouwd. Door meer apparaten toe te voegen, sensoren te configureren en scenes te bouwen, maak je het systeem steeds completer. Experimenteer naar hartenlust!

Geschreven door: Edmond Varwijk op

Category: Workshop, Algemeen

Tags: nas, iot, synology