abonneren

Napster verkoopt alleen nog muziek in MP3-formaat

Napster, een van de grootste online muziekwinkels, gaat vanaf de tweede helft van dit jaar alleen nog muzieknummers in het MP3-formaat verkopen. Nu verkoopt Napster nog muzieknummers die tegen illegaal kopieren zijn beveiligd met Microsofts DRM. Maar DRM blijkt zo impopulair te zijn bij de gebruikers dat het een negatief effect heeft op de verkoopaantallen. Grote muziekbedrijven als de EMI Group, Vivendi's Universal Music Group en Warner Music Group zijn recentelijk begonnen met het verkopen van muziek in het MP3-formaat.

Napster werd in de 90-er jaren beroemd als een online marktplaats waar gebruikers DRM-vrije MP3-bestanden konden downloaden. De dienst was echter illegaal en in 2001 klaagde de muziekindustrie de dienst aan waarna het zijn digitale deuren moest sluiten. In 2003 werd een nieuwe versie van Napster gelanceerd nadat het een licentie had gekocht om muziek te mogen verkopen. Op dit moment heeft Napster 750.000 gebruikers.

"Een jaar geleden voorspelden we dat het MP3-formaat een kritieke massa zou bereiken en we zijn blij dat de muziekindustrie het formaat ook begint te omarmen", zegt Napster-baas Chris Gorog.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: