abonneren

Na het SD- en SDHC-formaat straks ook SDXC

Het Secure Digital-formaat heeft inmiddels het Compact Flash-formaat ingehaald in populariteit en is het meest gebruikte flashformaat ter wereld. Op dit moment stappen fabrikanten over op SDHC, dat een hogere capaciteit mogelijk maakt.
Opvolger SDXC staat echter ook al in de startblokken.

SD-kaartjes hebben een maximale capaciteit van 2 GB. Wie meer foto's of muziek op zijn kaartje wil opslaan, moet uitwijken naar SDHC dat een limiet van 32 GB kent. Omdat deze limiet inmiddels bereikt is, is het niet vreemd dat er een opvolger gepresenteerd wordt. De opvolger krijgt de naam Secure Digital eXtended Capacity (SDXC) en de kaartjes hebben een theoretische maximale opslagcapaciteit van 2 terabyte. Ook de lees- en schrijfsnelheid zijn duizelingwekkend hoog: 300 MB/s.

De eerste SDXC-kaartjes zullen nog dit kwartaal in de winkel liggen, zij het met een beperke doorvoersnelheid (104 MB/s). Zo hoopt Panasonic spoedig een 64 GB-kaartje in de winkel te hebben liggen. Als bestandssysteem wordt er gebruik gemaakt van het nieuwe exFAT-systeem, dat het bij SDHC gebruikte FAT32 opvolgt. De kaartjes houden dezelfde afmetingen als voorgangers SDHC en SD, maar zullen niet zonder meer compatibel zijn met alle huidige SD-apparaten.

DailyTech

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie