abonneren

Na Engeland ook Duitsland geen YouTube-muziekvideo's

Ook in Duitsland kunnen er geen muziekvideo's meer bekeken worden via YouTube. Eerder besloot Google in Engeland al de toegang tot muziekvideo's af te sluiten. De oorzaak hiervan is onenigheid over licenties met de betrokken auteursrechtenorganisaties.Eerder deze maand leidde onenigheid tussen Google en het Britse Performing Right Society ertoe dat depremium muziekvideo'svan YouTube niet meer inEngeland te zien zijn. De auteursrechtenorganisatie vraagt € 0,24per muzieknummer, wat Google teveel vindt.

In Duitsland ligt de situatie anders. De Duitse auteursrechtenorganisatie, de GEMA, vraagt een bedrag van € 0,12 per muzieknummer. Aanvankelijk wilde de GEMA € 0,01 per stream vragen, maar met de verplichting dat Google alle gebruikersactiviteiten rondom deze streams openbaar zou maken. Uiteraard heeft Google dit, uit privacyoverwegingen, geweigerd. Ook zouden de totale kosten veel hoger uitvallen dan bij een afdracht per muziekclip.

Volgens Cnet is de licentieruzie vooral nadelig voor de platenlabels; uit onderzoek zou namelijk blijken dat veel mensen muziek aanschaffen na het zien van de clip op YouTube.

Tweakers.net

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie