abonneren

MySQL krijgt lichtgewicht webvariant: Drizzle

Ontwikkelaars werken in het project Drizzle aan een uitgeklede versie van MySQL die speciaal is gericht op webtoepassingen met veel gelijktijdige aanvragen.De ontwikkelaars hebben zich verzameld rondom MySQL's hoofdarchitect Brian Aker en speciaal toegesneden op multicore-systemen. Als storage engine wordt op dit moment nog InnoDB gebruikt, dezelfde die ook bij MySQL wordt meegeleverd. In de toekomst willen de ontwikkelaars echter op een nieuwe engine van Oracle overstappen.
Drizzle is geen officieel project van MySQL of Sun, maar er werken wel veel Sun-medewerkers aan mee. De code wordt onder GPL v2 gepubliceerd en is hier te vinden.

Vergeleken met de normale versie van MySQL zijn een aantal onderdelen verdwenen of gereduceerd, zoals het aantal veldtypes, de Stored Procedures, Views, Triggers en Prepared Statements. De filosofie van Drizzle is op nog meer punten anders dan MySQL: het project is opener en er is minder onderscheid tussen interne en externe ontwikkelaars. Externe bedrijven zoals Oracle en InnoDB kunnen meewerken, maar ook eBay en Google hebben al een bijdrage geleverd met eigen patches. MySQL zelf is sinds versie 5.0, die in 2005 als productieversie verscheen niet meer vernieuwd. Er wordt achter de schermen wel gewerkt aan een versie 5.1 maar die heeft nog teveel fouten. Tegelijk wordt ook al aan versie 6 gewerkt.

Om Drizzle te kunnen gebruiken zijn een C99-compiler, POSIX en Autotools noodzakelijk. Andere systemen (waaronder Windows-systemen) worden niet ondersteund. De naam van de nieuwe database is 'motregen' omdat dit in de woonplaats van Brian Aker (Seattle) nogal vaak voorkomt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: